zostały mi dwa, których nie moge rozwiązać:
1) \(\displaystyle{ x ^{5}-6x ^{4}-40x ^{3} =0}\)
2) \(\displaystyle{ 12x ^{6} -3x ^{2} =0}\)
\(\displaystyle{ 2x ^{2} \left( 4x ^{3} -1\right) =0}\)
próbuje, ale nie pamietam jak to sie rozwiazywało:(
równania wielomianowe
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
równania wielomianowe
z pierwszego wylacz \(\displaystyle{ x^3}\) zostanie ci jakies rownanie kwadratowe do rozwiazania
tak samo w drugim, tylko ze wylacz \(\displaystyle{ 3x^2}\) i pozniej wzory skroconego mnozenia
analogicznie ostatnie.
tak samo w drugim, tylko ze wylacz \(\displaystyle{ 3x^2}\) i pozniej wzory skroconego mnozenia
analogicznie ostatnie.
równania wielomianowe
zidan3 pisze:z pierwszego wylacz \(\displaystyle{ x^3}\) zostanie ci jakies rownanie kwadratowe do rozwiazania
tak samo w drugim, tylko ze wylacz \(\displaystyle{ 3x^2}\) i pozniej wzory skroconego mnozenia
analogicznie ostatnie.
OK, wiec w pierwszym:
\(\displaystyle{ x^{5} -6x^{4} -10x^{3} =0}\)
\(\displaystyle{ x ^{3} \left( x^{2} -6x-10 \right) =0}\)
delta=76
więc pierwiastek z delty \(\displaystyle{ \sqrt{76}}\)
i rozwiązania \(\displaystyle{ x _{1} =0}\), i wyliczyć z delty \(\displaystyle{ x _{2} , x _{3}}\)?
a przykład drugi:
\(\displaystyle{ 12x ^{6} -3x ^{2} =0}\)
\(\displaystyle{ 3x ^{2} \left( 4x ^{4} -1\right) =0}\)
\(\displaystyle{ 3x ^{2} \left( 2x ^{2} -1\right) \left( 2x ^{2}+2 \right)=0}\)
tak?:) i co dalej?
- snd0cff
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 10 razy
równania wielomianowe
1.tak, \(\displaystyle{ \sqrt{76} =2 \sqrt{19}}\)
2.przyrównujesz te składniki do \(\displaystyle{ 0}\)
\(\displaystyle{ 3x ^{2}=0}\)
\(\displaystyle{ 2x ^{2}-1=0}\)
\(\displaystyle{ 2x ^{2}+1=0}\)
i liczysz
2.przyrównujesz te składniki do \(\displaystyle{ 0}\)
\(\displaystyle{ 3x ^{2}=0}\)
\(\displaystyle{ 2x ^{2}-1=0}\)
\(\displaystyle{ 2x ^{2}+1=0}\)
i liczysz
Ostatnio zmieniony 28 mar 2012, o 19:15 przez snd0cff, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
równania wielomianowe
w pierwszym było:mart91 pisze: OK, wiec w pierwszym:
\(\displaystyle{ x^{5} -6x^{4} -10x^{3} =0}\)
\(\displaystyle{ x ^{5}-6x ^{4}-40x ^{3} =0}\)
Jest błąd w ostatniej linijce. Powinno być:mart91 pisze:
a przykład drugi:
\(\displaystyle{ 12x ^{6} -3x ^{2} =0}\)
\(\displaystyle{ 3x ^{2} \left( 4x ^{4} -1\right) =0}\)
\(\displaystyle{ 3x ^{2} \left( 2x ^{2} -1\right) \left( 2x ^{2}+2 \right)=0}\)
tak?:) i co dalej?
\(\displaystyle{ 3x ^{2} \left( 2x ^{2} -1\right) \left( 2x ^{2}+1 \right)=0}\)