\(\displaystyle{ x^{6} - x^{4} = 0}\)
\(\displaystyle{ x^{4} - 8x = 0}\)
równania wielomianowe 2 przykłady
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
równania wielomianowe 2 przykłady
\(\displaystyle{ x^6-x^4=x^4(x^2-1)=x^4(x-1)(x+1)}\)
\(\displaystyle{ x^4-8x=x(x^3-8)=x(x-2)(x^2+2x+4)}\)
\(\displaystyle{ x^4-8x=x(x^3-8)=x(x-2)(x^2+2x+4)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 27 mar 2012, o 18:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 7 razy
równania wielomianowe 2 przykłady
czyli rozwiazania pierwszego równania to : 0, -1 oraz 1 ?Mortify pisze:\(\displaystyle{ x^6-x^4=x^4(x^2-1)=x^4(x-1)(x+1)}\)
\(\displaystyle{ x^4-8x=x(x^3-8)=x(x-2)(x^2+2x+4)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 27 mar 2012, o 18:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 7 razy
równania wielomianowe 2 przykłady
dziekuje jeszcze jeden przykład:
\(\displaystyle{ W\left( X\right) =3x ^{4} +4 x^{3} -3x-4}\)
czyli:
\(\displaystyle{ 3x\left( x ^{3} -1\right) +4\left( x ^{3-1} \right) \Rightarrow \left( x ^{3} -1\right) \left( 3x+4\right)}\)
jak rozpisac pierwszy nawias?
\(\displaystyle{ W\left( X\right) =3x ^{4} +4 x^{3} -3x-4}\)
czyli:
\(\displaystyle{ 3x\left( x ^{3} -1\right) +4\left( x ^{3-1} \right) \Rightarrow \left( x ^{3} -1\right) \left( 3x+4\right)}\)
jak rozpisac pierwszy nawias?