witam , jak znaleźć pierwiastki takiego wielomianu :
\(\displaystyle{ x^3-3x-2}\)
chcę rozbić ten wielomian na nawiasy , ale nie wiem jak :/
wielomian , szuaknie pierwiastków
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
wielomian , szuaknie pierwiastków
\(\displaystyle{ x^3-3x-2=x^3+1-3x-3=x^3+1-3\left( x+1\right) \\
=\left(x+1 \right)\left( x^2-x+1\right)-3\left( x+1\right)\\
=\left( x+1\right)\left( x^2-x-2\right) \\
=\left( x+1\right)^2\left( x-2\right)}\)
=\left(x+1 \right)\left( x^2-x+1\right)-3\left( x+1\right)\\
=\left( x+1\right)\left( x^2-x-2\right) \\
=\left( x+1\right)^2\left( x-2\right)}\)