Witam może ktoś rozwiązać ? Mam spore zaległości bo byłem chory tak więc nie rozumiem tego za bardzo, a potrzebuje na jutro.
Wyznacz współczynniki a,b,m,n tak, aby wielomiany [text]W(x) i F(x)[/text] były równe, jeśli \(\displaystyle{ F(x)=(x^{2} + ax + b)^{2}}\) oraz:
\(\displaystyle{ a) W(x)=x^{4} + mx^{3} + nx^{2} + 18 + 9}\)
\(\displaystyle{ b) W(x)=x^{4} + 4x^{3} + mx^{2} + 12 + n}\)
\(\displaystyle{ c) W(x)=x^{4} + mx^{3} + 5x^{2} + nx + 4}\)
\(\displaystyle{ d) W(x)=x^{4} + mx^{3} + 6x^{2} + nx + 1}\)
Wyznacz współczynniki - Wielomiany.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Wyznacz współczynniki - Wielomiany.
Wielomiany są równe wtedy i tylko wtedy kiedy są tego samego stopnia ich współczynniki przy tych samych potęgach są równe. Tak więc musisz sobie wymnożyć, uporządkować i zobaczyć co stoi przy jakich iksach.
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
Wyznacz współczynniki - Wielomiany.
przynajmniej spróbuj:jak nie ze wzoru to na piechotę możesz mnożyć
\(\displaystyle{ F(x)=(x^2+ax+b)^2=(x^2+ax+b)\cdot(x^2+ax+b)}\)
\(\displaystyle{ F(x)=(x^2+ax+b)^2=(x^2+ax+b)\cdot(x^2+ax+b)}\)