Wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
salvadorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 25 lis 2006, o 14:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy

Wielomian

Post autor: salvadorek »

Rysunek przedstawia wykres pewnego wielomianu trzeciego stopnia ktory w postaci iloczynowej wyraza sie wzorem W(x)=\(\displaystyle{ a(x-1)^{2}(x-3)}\). Wykres przedstawia wielomian ktory przechodzi przez 3 i 1 na osi X i przez -2 na osi Y.
a)Wyznacz wartosc wspolczynnika a
b) Rozwiaz rownanie \(\displaystyle{ W(x)=(x-1)^{2}}\)

Z gory dziekuje za pomoc!
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Wielomian

Post autor: soku11 »

a) Podstawiasz punkcik, np A=(0,-2), czyli
\(\displaystyle{ W(0)=-2\\
W(0)=a*1*(-3_=3a\\
-3a=-2\\
a=\frac{2}{3}\\\\
W(x)=\frac{2}{3}(x-1)^{2}(x-3)}\)



b)
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}(x-1)^{2}(x-3)=(x-1)^{2}\\
\frac{2}{3}(x-3)-(x-1)^{2}=0\\
(x-1)^{2}[\frac{2}{3}(x-3)-1]=0\\
(x-1)^{2}[\frac{2}{3}x-2-1]=0\\
(x-1)^{2}(\frac{2}{3}x-3)=0\\
\frac{2}{3}(x-1)^{2}(x-\frac{9}{2})=0\\
x=1\quad lub \quad x=\frac{9}{2}}\)



Wszzystko porpawilem... Powinno byc teraz dobrze.
POZDRO
Ostatnio zmieniony 18 lut 2007, o 19:27 przez soku11, łącznie zmieniany 1 raz.
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Wielomian

Post autor: bosa_Nike »

\(\displaystyle{ x=1}\) też spełnia
salvadorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 25 lis 2006, o 14:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy

Wielomian

Post autor: salvadorek »

a tam przypadkiem nie powinno być ze W(0)=a * 1 * (-3)?= -3a
Awatar użytkownika
baksio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość/Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 136 razy

Wielomian

Post autor: baksio »

bosa_Nike, ma rację dlatego w takich równaniach warto przenosić na jedną strone i wyłączać wspólny czynnik przed nawias.
ODPOWIEDZ