wyznacz parametry a,b, trzeci pierwiastek, rozwiaz nierownos

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
jimmyp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 25 paź 2011, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 16 razy

wyznacz parametry a,b, trzeci pierwiastek, rozwiaz nierownos

Post autor: jimmyp »

Liczby 2 i -3 są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W\left( x\right)= x^{3}+ ax^{2} +b}\)
a)wyznacz parametry a i b oraz trzeci pierwiastek tego wielomianu.
b)rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ log_{0,5} 7 \cdot W\left( x\right)>0}\)
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

wyznacz parametry a,b, trzeci pierwiastek, rozwiaz nierownos

Post autor: aalmond »

ad. a)
Ułóż układ dwóch równań
ad. b)
\(\displaystyle{ \log _{0.5} 7 < 0}\)
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

wyznacz parametry a,b, trzeci pierwiastek, rozwiaz nierownos

Post autor: Ponewor »

Ad. 1 twój wielomian jest podzielny przez dwumiany \(\displaystyle{ x-2}\) i \(\displaystyle{ x+3}\) czyli przez wielomian \(\displaystyle{ x^{2}+x-6}\)
jimmyp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 25 paź 2011, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 16 razy

wyznacz parametry a,b, trzeci pierwiastek, rozwiaz nierownos

Post autor: jimmyp »

jeśli chodzi o podpunkt a to wychodzi ładnie, że:
\(\displaystyle{ W(x)=x^3+7x^2-36 i W(x)=(x-2)(x+3)(x+6)}\)
ale jeśli chodzi o podpunkt b to nie wiem jak to ruszyć. widzę, że ten logarytm będzie zawsze ujemny. czy chodzi o to, że nierówność będzie zawsze sprzeczna?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

wyznacz parametry a,b, trzeci pierwiastek, rozwiaz nierownos

Post autor: aalmond »

nierówność będzie zawsze sprzeczna?
\(\displaystyle{ \log_{0,5} 7 \cdot W(x)>0 \Big / : \log_{0,5} 7 \\
W(x) < 0}\)


Rozwiąż tę nierówność.
jimmyp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 25 paź 2011, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 16 razy

wyznacz parametry a,b, trzeci pierwiastek, rozwiaz nierownos

Post autor: jimmyp »

aha już rozumiem dziękuję
ODPOWIEDZ