Rozkładanie wielomianu na czynniki.
-
- Użytkownik
- Posty: 278
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Rozkładanie wielomianu na czynniki.
Jak rozłożyć na czynniki (możliwie najniższego stopnia) wielomian \(\displaystyle{ W(x) = 2x^{4}+32}\) ?
Ostatnio zmieniony 17 lut 2007, o 19:16 przez dawido000, łącznie zmieniany 2 razy.
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Rozkładanie wielomianu na czynniki.
Post jest czytelny, ale polecam zapoznanie się z LaTeX-em.
\(\displaystyle{ W(x)=2x^4 + 32= 2(x^4 + 16)= 2(x^4 + 8x^2 + 16 - 8x^2 )=2[( x^2 + 4)^2 - ( 2 \sqrt{2} x)^2 ]=2( x^2 - 2 \sqrt{2} x +4)( x^2 + 2 \sqrt{ 2} x +4)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=2x^4 + 32= 2(x^4 + 16)= 2(x^4 + 8x^2 + 16 - 8x^2 )=2[( x^2 + 4)^2 - ( 2 \sqrt{2} x)^2 ]=2( x^2 - 2 \sqrt{2} x +4)( x^2 + 2 \sqrt{ 2} x +4)}\)