Wyznacz min. Funkcji

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
MCC
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2 lut 2010, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Br-ce
Podziękował: 1 raz

Wyznacz min. Funkcji

Post autor: MCC »

Mam problem z zadaniem, mam wyznaczyć najmniejszą wartość funkcji oraz argumenty, dla których funkcja osiąga tą wartość.

\(\displaystyle{ f(x)=x\left( x+1\right)\left( x+2\right)\left( x+3\right)}\)

doszedłem tylko do tego że to będzie w przedziale:
\(\displaystyle{ \left( -3;-2 \right) \cup \left( -1;0 \right)}\)

Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2012, o 12:39 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Wyznacz min. Funkcji

Post autor: bartek118 »

\(\displaystyle{ f(x) = x\left( x+1\right)\left( x+2\right)\left( x+3\right) = (x^{2} + 3x)(x^{2}+3x+2)}\)

Te funkcje kwadratowe mają wierzchołek w tej samej odciętej i ten sam współczynnik kierunkowy, więc wydaje mi się, że jakby się nimi pobawić, to coś wyjdzie
MCC
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2 lut 2010, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Br-ce
Podziękował: 1 raz

Wyznacz min. Funkcji

Post autor: MCC »

hmm, dzięki to pomogło, a tu rozwiązanie dla osób ciekawych:
Ukryta treść:    
P.s może ktoś poprawić kod? bo coś ułamek nie działa
ODPOWIEDZ