Znajdź pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
learnmath
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 13 lip 2010, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko
Podziękował: 3 razy

Znajdź pierwiastki wielomianu

Post autor: learnmath »

Niby proste i takie zapewne jest ale nie daje rady rozwiązać

70. Znajdź Pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = x^3 +x^2(1- \sqrt{2} ) + x(8-\sqrt2) - 8 \sqrt{2}}\)
szw1710

Znajdź pierwiastki wielomianu

Post autor: szw1710 »

Mamy \(\displaystyle{ w(\sqrt{2})=0.}\) Ze znalezieniem ewentualnych pozostałych pierwiastków chyba nie będzie już kłopotu.
Awatar użytkownika
learnmath
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 13 lip 2010, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko
Podziękował: 3 razy

Znajdź pierwiastki wielomianu

Post autor: learnmath »

W odpowiedzi jest tylko \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) chciałbym aby ktoś to mi delikatnie rozpisał Wyjdzie z tego postać iloczynowa ?
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Znajdź pierwiastki wielomianu

Post autor: major37 »

Po tej podpowiedzi jak masz już jeden pierwiastek. Dalej możesz spróbować Hornerem podzielić
ODPOWIEDZ