Rozwiąż nierówność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
laser15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 721
Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 8 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: laser15 »

Rozwiąż nierówność:
\(\displaystyle{ (4- x^{2} )( x^{4} -7x ^{3} +10 x^{2} ) \le 0}\)

Mi wychodzą takie pierwiastki: \(\displaystyle{ -2, 0, 2, 3, 5}\) i przedziały \(\displaystyle{ x \in (- \infty , -2) \cup (2,3) \cup (5, + \infty )}\) Czy dobrze rozwiązałem ?
mario54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 77 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: mario54 »

Mi wychodzi
\(\displaystyle{ 0 ; -2 ; 2 ; 5}\) 2 podwójna, 0 podwójne
laser15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 721
Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 8 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: laser15 »

A mi gdy wyciągne \(\displaystyle{ x ^{2}}\) rzed nawias to mam równanie :\(\displaystyle{ x ^{2} -7x+10}\) i tutaj mam 2 pierwiastki 3 i 5 . Przynajmniej mi tak wychodzi. Co robie źle?
mario54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 77 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: mario54 »

A mi \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 5}\).
\(\displaystyle{ x ^{2} -7x+10=0 \\
\Delta= 49-40=9 \\
x= \frac{7+3}{2}=5 \vee x= \frac{7-3}{2}=2}\)


Z pierwszego nawiasu mamy \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ -2}\), a z wyciągniętego \(\displaystyle{ x^2}\) - podwójne \(\displaystyle{ 0}\).
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ x\in (- \infty ;-2] \cup (5;+ \infty ] \cup \left\{ 0;2\right\}}\)
ODPOWIEDZ