Rozne pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
qwadrat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sinus
Pomógł: 1 raz

Rozne pierwiastki wielomianu

Post autor: qwadrat »

Zadanie. Określ liczbe roznych pierwiastkow wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=ax ^{3}+x ^{2}+x}\) w zależnosci od wartosci wspolczynnika a.

\(\displaystyle{ \begin{cases} \delta >0 \\ x _{1} x _{2} \neq 0 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ a=0 \rightarrow \mbox{2 różne pierwiastki}}\)
\(\displaystyle{ \delta=1-4a>0}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} >a \Rightarrow \left( - \infty ; \frac{1}{4} \right)}\)
\(\displaystyle{ x _{1} x _{2}= \frac{1}{a}=0 \Rightarrow \mbox{zbiór pusty}}\)

\(\displaystyle{ \delta<0 \Leftrightarrow \left( \frac{1}{4}; \infty \right)}\)


\(\displaystyle{ f\left( a\right)=0 \begin{cases} \mbox{3 różne pierwiastki dla} a \ \in \left( - \infty ; \frac{1}{4} \right) \\ \mbox{2 różne pierwiastki dla} \ a=0 \\ \mbox{1 pierwiastek dla} \ a \ \in \left( \frac{1}{4} ; \infty \right) \end{cases}}\)

Dlaczego w odpowiedzi zadania \(\displaystyle{ a= \frac{1}{4}}\) jest liczone jako 2 rozne pierwiastki? Przeciez jeden jest dwukrotny
Ostatnio zmieniony 16 mar 2012, o 19:17 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Rozne pierwiastki wielomianu

Post autor: major37 »

Jeżeli za \(\displaystyle{ a}\) wstawisz \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) masz dwa różne pierwiastki jeden to zero a drugi to \(\displaystyle{ \frac{1}{4}x ^{2}+x+1=0}\) rozwiąż to kwadratowe i zobaczysz. Delta na pewno jest równa zero a pierwiastka nie liczyłem
ODPOWIEDZ