Wyznacz wartości a i b

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
fnt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 25 paź 2009, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: fotel
Podziękował: 36 razy

Wyznacz wartości a i b

Post autor: fnt »

Wielomiany \(\displaystyle{ W(x) = x^{4} + ax^{3} + 12 x^{2} + bx + 4}\) oraz P(x) sa wielomianami o współczynnikach
całkowitych, przy czym \(\displaystyle{ W(x) = [P(x)]^{2}}\) . Wyznacz wszystkie mozliwe wartosci a i
b.

próbowałem zrobić tak, że:
\(\displaystyle{ P(x)= x^{2} +px+2}\)
ponieważ znam pierwszy i ostatni wyraz wielomianu W(x).

następnie podnoszę do kwadratu i porównuję współczynniki z tymi z wielomianu W(x). jednak wtedy p wychodzi niecałkowite, więc a i b także są niecałkowite...
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Wyznacz wartości a i b

Post autor: Tmkk »

W takim razie źle podniosłeś do kwadratu, bo \(\displaystyle{ p}\) wychodzi całkowite.
fnt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 25 paź 2009, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: fotel
Podziękował: 36 razy

Wyznacz wartości a i b

Post autor: fnt »

możesz napisać jak zrobiłeś, bo mi nie wychodzi?
korzystałem z tego wzoru:
AU
AU
04612e5002a356f05d44ea5593249950.png (1.11 KiB) Przejrzano 138 razy
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Wyznacz wartości a i b

Post autor: Tmkk »

Ups, rzeczywiście, zaraz sprawdzę.

Ok. Twój sposób jest dobry, ale podałeś tylko jedną możliwość, która nie pasuje do warunku zadania (bo p ma być liczbą całkowitą)

Wyraz wolny w \(\displaystyle{ W(x) = 4}\), a jak wiadomo
\(\displaystyle{ x^2 = 4 \\
x = 2 \vee x = -2}\)

To samo z współczynnikiem przy najwyższej potędze

Czyli spróbuj za \(\displaystyle{ P(x)}\) podstawić \(\displaystyle{ (x^2 + px - 2)}\) lub \(\displaystyle{ (-x^2 + px - 2)}\) lub \(\displaystyle{ (-x^2 + px + 2)}\) i podejrzewam, że na tym polega rozpatrzenie wszystkich możliwość, o którym mowa w zadaniu.
ODPOWIEDZ