Witam, mam problem z rozwiazywaniem równań wielomianowych trzeciego stopnia, a mianowicie chodzi mi o to zadanie:
\(\displaystyle{ 5x^{3}}\) -\(\displaystyle{ 4x^{2}}\) +45x - 36
Gdyby ktoś mogł mi wyjaśnić jak to po kolei zrobić, byłbym wdzięczny
Równania wielomianowe, problem z pewnym zagadnieniem
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 9 mar 2012, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 1 raz
Równania wielomianowe, problem z pewnym zagadnieniem
\(\displaystyle{ 5x ^{3}-4x ^{2} +45x - 36 = x ^{2} \left( 5x - 4\right) + 9\left( 5x-4\right) = \left( x ^{2} + 9 \right) \left( 5x - 4\right)}\)
\(\displaystyle{ x=\left\{ -3, \frac{4}{5}, 3\right\}}\)
\(\displaystyle{ x=\left\{ -3, \frac{4}{5}, 3\right\}}\)
Ostatnio zmieniony 14 mar 2012, o 18:04 przez Johncoltrane, łącznie zmieniany 1 raz.
- izaizaiza
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 9 razy
Równania wielomianowe, problem z pewnym zagadnieniem
ładniej będzie zamiast \(\displaystyle{ =}\) wstawić \(\displaystyle{ \in}\)Johncoltrane pisze:
\(\displaystyle{ x=\left\{ -3, \frac{4}{5}, 3\right\}}\)
A jakie jest polecenie w ogóle? Przedstawić wielomian w postaci iloczynowej, czy brakuje \(\displaystyle{ =0}\) po prawej stronie? Jak już wyłączysz przed nawias i zostanie Ci \(\displaystyle{ x^2+9}\), to zostawiasz to jako jeden z czynników, który dla każdego rzeczywistego \(\displaystyle{ x}\) nie będzie "zerował" wielomianu.
Równania wielomianowe, problem z pewnym zagadnieniem
Ok, dzieki wielkie, a teraz mam drugie zagadnienie, szukanie pierwiastka wielomianu i określanie ich krotności, z tego co wiem, jest to banalne, ale niestety nie pamietam na czym polega, wiec prosilbym o krotkie wyjasnienie przy przykladzie:
\(\displaystyle{ x^{5}}\)\(\displaystyle{ (x-3)}\)\(\displaystyle{ (x + 11)^{2}}\)\(\displaystyle{ (2x + 4)^{5}}\)
Co do poprzedniego przykladu pomogl mi pierwszy kolega, po prostu by zgadzalo sie z odpowiedzia, musialem inaczej, niz poczatkowo to zrobilem, rozlozyc na czynniki
\(\displaystyle{ x^{5}}\)\(\displaystyle{ (x-3)}\)\(\displaystyle{ (x + 11)^{2}}\)\(\displaystyle{ (2x + 4)^{5}}\)
Co do poprzedniego przykladu pomogl mi pierwszy kolega, po prostu by zgadzalo sie z odpowiedzia, musialem inaczej, niz poczatkowo to zrobilem, rozlozyc na czynniki
- izaizaiza
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 9 razy
Równania wielomianowe, problem z pewnym zagadnieniem
No jak już masz postać iloczynową, to widać wszystkie pierwiastki, krotność określasz patrząc na wykładniki przy czynnikach, np. \(\displaystyle{ 0}\) jest pięciokrotnym pierwiastkiem, \(\displaystyle{ 3}\)- jednokrotnym itp. To jest ważne przy rozwiązywaniu nierówności wielomianowych, bo różnie się wykres zmienia w zależności od tego, czy dany pierwiastek jest parzystokrotny, czy nieparzystokrotny.