Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których wielomian :
\(\displaystyle{ W(x)= (m + 3) x^{4} - 2mx ^{2} +m -1}\)
Doszedłem do tego, że za \(\displaystyle{ x^{2}}\) podstawiłem pomocniczą zmienną t. Obliczyłem delte i teraz nie wiem co robić dalej bo wychodzi mi pierwiastek \(\displaystyle{ -\frac{3}{2}}\) i nie wiem co dalej. Proszę o jakieś objaśnienia;) Z góry dzięki;)
Wyznacz wszystkie wartości parametru m
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Wyznacz wszystkie wartości parametru m
Najpierw przypadek, gdy współczynnik przy najwyższej potędze jest zerem - dalej zakładamy, że \(\displaystyle{ m \neq -3}\). Dostajemy równanie dwukwadratowe, które ma dokładnie dwa rozwiązania, gdy powstałe z niego równanie kwadratowe ma dokładnie jedno dodatnie rozwiązanie lub ma dwa rozwiązanie różnych znaków.
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
Wyznacz wszystkie wartości parametru m
a to przypadkiem nie powinno być, że \(\displaystyle{ m>- \frac{3}{2} \wedge m \neq -3}\) czyli odpowiedź:
dla \(\displaystyle{ m \in (- \frac{3}{2},+ \infty )}\) ??
dla \(\displaystyle{ m \in (- \frac{3}{2},+ \infty )}\) ??
-
- Użytkownik
- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
Wyznacz wszystkie wartości parametru m
Właśnie nie wiem. Obliczyłem ten 1 pierwiastek i dalej nie mam pojęcia co gdzie i jak. Odp powinna być taka: \(\displaystyle{ \mbox{m należy do:} \ (-3,1) \ \mbox{lub} \ m= \frac{3}{2} \ \mbox{lub} \ m=-1}\) I teraz czemu \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) a nie \(\displaystyle{ -\frac{3}{2}}\) i skąd reszta tej odpowiedzi?
Ostatnio zmieniony 11 mar 2012, o 19:33 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
Wyznacz wszystkie wartości parametru m
Moim zdaniem \(\displaystyle{ m\in\left\langle -3,1\right)}\) lub \(\displaystyle{ m=\frac{3}{2}}\) i wynika to wprost z warunków, które podał ares41.