jak to rozwiazać???
\(\displaystyle{ x^{3} -21x-20 >0}\)
\(\displaystyle{ (x^{4}-10x^{2} +9)(x^{3}+1)(6-2x)}\)≤\(\displaystyle{ 0}\)
nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 08:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Matematyczno
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
nierówność
1) ja zrobiłem tak: zauważyłem, że jednym z pierwiastków tego wielomianu jest -1, więc wydzielilem i mam :
\(\displaystyle{ (x^{3} -21x-20):(x+1) >0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}-x-20)(x+1)>0}\) -->licze delte i mam dalej
\(\displaystyle{ (x-5)(x+4)(x+1)>0}\)
pierwiastki to : x=5, x=-4, x=-1, pierwiastki są jednokrotne, a stopień wielomianu trzeci, więc fala wyjdzie z dołu i przechodzi przez miejsca zerowe. Wynik odczytaj z wykresu
[ Dodano: 15 Luty 2007, 20:45 ]
\(\displaystyle{ (x^{4}-10x^{2} +9)(x^{3}+1)(6-2x)\leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ [(x^{4}-x^{2}-9x^{2}+9)](x^{3}+1)(6-2x)\leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ [x^{2}(x^{2}-1)-9(x^{2}-1)](x^{3}+1)(6-2x)\leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}-1)(x^{2}-9)(x^{3}+1)(6-2x)\leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x+1)(x-3)(x+3)(x^{3}+1)(6-2x)\leqslant 0}\)
Dalej już łatwo
\(\displaystyle{ (x^{3} -21x-20):(x+1) >0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}-x-20)(x+1)>0}\) -->licze delte i mam dalej
\(\displaystyle{ (x-5)(x+4)(x+1)>0}\)
pierwiastki to : x=5, x=-4, x=-1, pierwiastki są jednokrotne, a stopień wielomianu trzeci, więc fala wyjdzie z dołu i przechodzi przez miejsca zerowe. Wynik odczytaj z wykresu
[ Dodano: 15 Luty 2007, 20:45 ]
\(\displaystyle{ (x^{4}-10x^{2} +9)(x^{3}+1)(6-2x)\leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ [(x^{4}-x^{2}-9x^{2}+9)](x^{3}+1)(6-2x)\leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ [x^{2}(x^{2}-1)-9(x^{2}-1)](x^{3}+1)(6-2x)\leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}-1)(x^{2}-9)(x^{3}+1)(6-2x)\leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x+1)(x-3)(x+3)(x^{3}+1)(6-2x)\leqslant 0}\)
Dalej już łatwo
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
nierówność
Drugi przyklad trzeba rozlozyc. Zaczne od pierwszego czynnika:
\(\displaystyle{ x^{4}-10x^{2}+9=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=t\quad t\geqslant 0}\)
\(\displaystyle{ t^{2}-10t+9=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x+1)(x-3)(x+3)=0}\)
Drugi element:
\(\displaystyle{ (x^{3}+1)=(x+1)(x^{2}-x+1)}\)
Czyli wielomian wyglada tak:
\(\displaystyle{ 2(x-1)(x+1)(x-3)(x+3)(x+1)(x^{2}-x+1)(3-x)\leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ -(x-1)(x+1)^{2}(x-3)(x+3)(x-3)\leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x+1)^{2}(x-3)^{2}(x+3)\geqslant 0}\)
Rysujesz wykresik i odczytujesz pamietajac o odbiciu przy podwojnych pierwiastkach POZDRO
\(\displaystyle{ x^{4}-10x^{2}+9=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=t\quad t\geqslant 0}\)
\(\displaystyle{ t^{2}-10t+9=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x+1)(x-3)(x+3)=0}\)
Drugi element:
\(\displaystyle{ (x^{3}+1)=(x+1)(x^{2}-x+1)}\)
Czyli wielomian wyglada tak:
\(\displaystyle{ 2(x-1)(x+1)(x-3)(x+3)(x+1)(x^{2}-x+1)(3-x)\leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ -(x-1)(x+1)^{2}(x-3)(x+3)(x-3)\leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x+1)^{2}(x-3)^{2}(x+3)\geqslant 0}\)
Rysujesz wykresik i odczytujesz pamietajac o odbiciu przy podwojnych pierwiastkach POZDRO