nierówności wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 18:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzierżoniów
- Podziękował: 15 razy
nierówności wielomianowe
\(\displaystyle{ (x+2)(x-1)^{2}(x-3)<0}\)
Wynik wyszedł:
\(\displaystyle{ x \in(-2,3) \setminus \left\{ 0\right\}}\)
Nie mam pojęcia dlaczego zero ma nie należeć do tego przedziału.
Prosiłbym o wytłumaczenie.
Wynik wyszedł:
\(\displaystyle{ x \in(-2,3) \setminus \left\{ 0\right\}}\)
Nie mam pojęcia dlaczego zero ma nie należeć do tego przedziału.
Prosiłbym o wytłumaczenie.
Ostatnio zmieniony 4 mar 2012, o 19:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
nierówności wielomianowe
Prawdopodobnie nierówność powstała z nierówności wymiernej i dlatego zero nie jest w dziedzinie.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 18:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzierżoniów
- Podziękował: 15 razy
nierówności wielomianowe
A jakbym w odpowiedzi napisał:
\(\displaystyle{ x \in (-2,3)}\)
to wynik byłby poprawny?
\(\displaystyle{ x \in (-2,3)}\)
to wynik byłby poprawny?
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 77 razy
nierówności wielomianowe
Przejechałem się w pierwszym poście tam miejscem zerowym jest \(\displaystyle{ 1}\) nie \(\displaystyle{ 0}\), dlatego możliwe, że wprowadziłem trochę w błąd. Czy zatem odpowiedź nie powinna być \(\displaystyle{ (-2,3) \setminus \left\{ 1\right\}}\) skoro nierówność ma być ostro mniejsza?
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 18:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzierżoniów
- Podziękował: 15 razy
nierówności wielomianowe
Odpowiedzią książkową jest \(\displaystyle{ x\in(-2,3)\setminus\left\{ 0\right\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 18:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzierżoniów
- Podziękował: 15 razy
nierówności wielomianowe
Skąd wy to wiecie hehe
Ja nawet nie wiem dlaczego jest 1 bądź 0. A wy jeszcze błąd znajdujecie.
Ja nawet nie wiem dlaczego jest 1 bądź 0. A wy jeszcze błąd znajdujecie.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
nierówności wielomianowe
Bo rozwiązaniem tej nierówności jest:
\(\displaystyle{ x \in(-2,3) \setminus \left\{ 1\right\}}\)
a nie \(\displaystyle{ x \in(-2,3) \setminus \left\{ 0\right\}}\)
więc logiczne jest, że jest błąd w druku.
\(\displaystyle{ x \in(-2,3) \setminus \left\{ 1\right\}}\)
a nie \(\displaystyle{ x \in(-2,3) \setminus \left\{ 0\right\}}\)
więc logiczne jest, że jest błąd w druku.
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 18:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzierżoniów
- Podziękował: 15 razy
nierówności wielomianowe
Kurde ja na wykres zapomniałem spojrzeć dlatego takie głupie pytanie zadałem, hehe.
To teraz wszystko wyjaśnia \(\displaystyle{ x \in(-2,3) \setminus\left\{0\right\}}\), nie miało by najmniejszego sensu, skoro linia odbija się od 1.
Dzięki za pomoc.
To teraz wszystko wyjaśnia \(\displaystyle{ x \in(-2,3) \setminus\left\{0\right\}}\), nie miało by najmniejszego sensu, skoro linia odbija się od 1.
Dzięki za pomoc.