Równanie trzeciego stopnia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Nadie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2 mar 2012, o 13:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 2 razy

Równanie trzeciego stopnia

Post autor: Nadie »

Nie chciałabym zakładać nowego tematu ani mieszać na forum, więc jeszcze w tym temacie proszę o podpowiedź do poniższego równania, bo nie wiem jak mam je zacząć.

\(\displaystyle{ 4x ^{3} - x ^{2} - x + \frac{1}{4} = 0}\)
Ostatnio zmieniony 4 mar 2012, o 18:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie łącz w jednym temacie zadań różnego typu.
Awatar użytkownika
snd0cff
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 6 gru 2009, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 10 razy

Równanie trzeciego stopnia

Post autor: snd0cff »

\(\displaystyle{ 4x \left( x^{2}- \frac{1}{4} \right) - \left( x^{2} -\frac{1}{4} \right) =0}\)
dalej se poradzisz?
Ostatnio zmieniony 4 mar 2012, o 18:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
ODPOWIEDZ