równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Joasia1414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2 cze 2006, o 08:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Matematyczno
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 1 raz

równanie

Post autor: Joasia1414 »

\(\displaystyle{ |x^{4}-4x^{2}|+3x^{3}=0}\)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

równanie

Post autor: soku11 »

Trzeba rozbic na przypadki kiedy modul bedzie dodatni albo ujemny :/
\(\displaystyle{ x^{4}-4x^{2}=x^{2}(x^{2}-4)=x^{2}(x-2)(x+2)}\)
Rysujesz wykresik.
Z niego wychodzi:
\(\displaystyle{ x (-\infty;-2)\cup POZDRO}\)
Joasia1414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2 cze 2006, o 08:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Matematyczno
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 1 raz

równanie

Post autor: Joasia1414 »

a jak to rozwiązać??
\(\displaystyle{ x^{4}-4x^{2} +3x^{3}=0}\)
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

równanie

Post autor: setch »

\(\displaystyle{ x^4+3x^3-4x^2=0\\
x^2(x^2+3x-4)=0}\)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

równanie

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ x^{4}-4x^{2}+3x^{3}=x^{2}(x^{2}+3x-4)}\)
\(\displaystyle{ \Delta=9+16=25=5^{2}}\)
\(\displaystyle{ x_1=\frac{-3-5}{2}=-4\quad x_2=\frac{-3+5}{2}=1}\)
\(\displaystyle{ x^{2}(x-1)(x+4)=0}\)

POZDRO
ODPOWIEDZ