Rozw. wielomianu z pierwiastkiem 3-ciego st.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bemekw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 22 paź 2011, o 16:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 5 razy

Rozw. wielomianu z pierwiastkiem 3-ciego st.

Post autor: bemekw »

Mam obliczyć pierwiastki:

\(\displaystyle{ \frac{1}{(1 + x)^{3/2}} - 2x -1 = 0}\)

Przekształciłem:
\(\displaystyle{ 1 - (1 + x)^{3/2}(2x + 1) = 0 \Leftrightarrow 1 - \sqrt[3]{(1 + x)^2} \cdot (2x + 1) = 0}\)

I co dalej? Czy muszę podnieśc obustronnie do potęgi 3 i wkopać się rachunkowe zadanie, czy może jest jakiś sprytny sposób obejścia tego?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Rozw. wielomianu z pierwiastkiem 3-ciego st.

Post autor: pyzol »

\(\displaystyle{ (1+x)^{\frac{3}{2}}=\sqrt{(1+x)^3}}\)
Miałeś monotoniczność funkcji i pochodną?
bemekw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 22 paź 2011, o 16:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 5 razy

Rozw. wielomianu z pierwiastkiem 3-ciego st.

Post autor: bemekw »

Tak miałem - akurat ten wzór to jest pochodna pewnej funkcji, za pomocą której chce sobie tą funkcję wyjściową zbadać.

Czy chodzi o to, żebym obliczył teraz znów pochodną, i za pomocą pochodną kolejnego rzędu wyznaczył te pierwiastki?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Rozw. wielomianu z pierwiastkiem 3-ciego st.

Post autor: pyzol »

Funkcja \(\displaystyle{ \frac{1}{(1 + x)^{3/2}} - 2x -1}\) na oko jest malejąca, w swojej dziedzinie, na oko też widać, że rozwiązaniem równania jest \(\displaystyle{ 0}\). Pochodna ta przyjmuje więc wartości dodatnie dla
\(\displaystyle{ x\in (-1;0)}\) a ujemne dla \(\displaystyle{ x\in R_+}\). Musisz tylko pokazać że ona faktycznie jest malejąca.
bemekw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 22 paź 2011, o 16:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 5 razy

Rozw. wielomianu z pierwiastkiem 3-ciego st.

Post autor: bemekw »

Ok, dzięki - dalej już sobie poradziłem i wynik wyszedł zgodnie z odpowiedzią
ODPOWIEDZ