4 pierwiastki/wielomian z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Marie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 11 maja 2006, o 17:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: chorzów
Podziękował: 23 razy

4 pierwiastki/wielomian z parametrem

Post autor: Marie »

Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ (x^{3}+3x^{2}-4)[(m-5)x^{2}+(m-2)x-1]=0}\)
ma cztery różne pierwiastki?

Pozdrawiam
Marie
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

4 pierwiastki/wielomian z parametrem

Post autor: ariadna »

Pierwsze nawias ma dwa pierwiastki
\(\displaystyle{ x=1}\)
\(\displaystyle{ x=-2}\)- pierwiastek podwójny
Tak więc drugi nawias- równanie kwadratowe musi mieć dwa pierwiastki (delta większa od zera) z odrzuceniem takich m dla których 1 lub -2 są pierwiastkami.
ODPOWIEDZ