z arkusza maturalnego

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
zenek781
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 31 gru 2011, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 1 raz

z arkusza maturalnego

Post autor: zenek781 »

Po rozłożeniu na czynniki wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = x^6 - 16x^3 + 64}\) otrzymujemy \(\displaystyle{ W(x) = (x-2)^2(x^2 + 2x + 4)^2}\).

Mógłby mi ktoś to wytłumaczyc, jak rozłożono ten wielomian?
z góry dzięki .
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

z arkusza maturalnego

Post autor: adambak »

na początek podstawienie \(\displaystyle{ t=x^3}\)-- 29 lut 2012, o 22:36 --i wtedy rozwiązujesz jak kwadratowe.. na koniec znowu pod \(\displaystyle{ t}\) podstawiasz \(\displaystyle{ x^3}\) i rozpisujesz dalej, wyjdzie prosto, będzie potrzebny wzór \(\displaystyle{ a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)}\)
ODPOWIEDZ