skomplikowane przekształcenie
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
skomplikowane przekształcenie
witam, mam problem, jak narysować (za pomocą przekształceń) funkcje \(\displaystyle{ f(x)=||x| ^{3} -3|x| ^{2} +|x| -3|}\). Chodzi mi o to jak rozpisać to z tymi różnymi potęgami i jak bedzie wyglądac funkcja wyjściowa tzn. ta, o której zacznę przekształcenia. dziekuję z góry za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
skomplikowane przekształcenie
pochodnych nie miałem, nie chodzi tutaj o to aby rysunek był prefekt, tylko o te przekształcenia, musze zacząć od funkcji elementarnej tzn np. \(\displaystyle{ x ,|x|, x ^{2}, x^{3} , \frac{1}{x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
skomplikowane przekształcenie
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to zaczęcie od \(\displaystyle{ x^3-2x}\). Takie coś Cię satysfakcjonuje czy koniecznie trzeba od \(\displaystyle{ x^3}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
skomplikowane przekształcenie
a jest możliwe przejscie z \(\displaystyle{ x ^{3} - 2x}\) do \(\displaystyle{ f(x)}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
skomplikowane przekształcenie
Tak, mogę ci to rozpisać, tylko powiedz, czy zadanie pozwala zacząć od \(\displaystyle{ f(x) = x^3 - 2x}\).
Jeżeli natomiast nie, to chyba musisz liczyć na pomoc kogoś innego.
Jeżeli natomiast nie, to chyba musisz liczyć na pomoc kogoś innego.
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
skomplikowane przekształcenie
Bez użycia pochodnych, to innego sposobu niż tabelką nie widzę. Jeżeli weźmiesz dostatecznie dużo liczb do tabelki, to i tak wykres wyjdzie całkiem niezły.
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
skomplikowane przekształcenie
jak jesteś w stanie mi rozpisać, jak to zrobić począwszy od tej funkcji to możesz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
skomplikowane przekształcenie
Weźmy funkcję \(\displaystyle{ f(x) = x^3 - 3x^2 + x - 3}\) i trochę ją przekształćmy (można z gotowych wzorów, ale po co).
\(\displaystyle{ x^3 - 3x^2 + x - 3 = 0\\
x = y + 1\\
\\(y+1)^3 - 3(y+1)^2 + (y+1) - 3 = 0\\
y^3 +3y^3+3y+1-3x^2-6y-3+y+1-3=0\\
y^3-2y-4=0}\)
I masz postać kanoniczną, czyli:
\(\displaystyle{ y = x - 1\\
f(x) = (x-1)^3 - 2(x-1) - 4}\)
Jak widać, \(\displaystyle{ f(x)}\) to funkcja \(\displaystyle{ g(x) = x^3 - 2x}\) przesunięta o wektor \(\displaystyle{ [1;-4]}\)
I teraz przekształcenia:
\(\displaystyle{ f_1(x) = x^3 - 2x\\
f_2(x) = f_1(x-1) - 4 = (x-1)^3 - 2(x-1) - 4}\)
\(\displaystyle{ f_3(x) = f_2(\left| x\right| ) = (\left| x\right| -1)^3 - 2(\left| x\right| -1) - 4\\
f_4(x) = \left| f_3(x)\right| = \left| (\left| x\right| -1)^3 - 2(\left| x\right| -1) - 4\right| \\}\)
\(\displaystyle{ x^3 - 3x^2 + x - 3 = 0\\
x = y + 1\\
\\(y+1)^3 - 3(y+1)^2 + (y+1) - 3 = 0\\
y^3 +3y^3+3y+1-3x^2-6y-3+y+1-3=0\\
y^3-2y-4=0}\)
I masz postać kanoniczną, czyli:
\(\displaystyle{ y = x - 1\\
f(x) = (x-1)^3 - 2(x-1) - 4}\)
Jak widać, \(\displaystyle{ f(x)}\) to funkcja \(\displaystyle{ g(x) = x^3 - 2x}\) przesunięta o wektor \(\displaystyle{ [1;-4]}\)
I teraz przekształcenia:
\(\displaystyle{ f_1(x) = x^3 - 2x\\
f_2(x) = f_1(x-1) - 4 = (x-1)^3 - 2(x-1) - 4}\)
\(\displaystyle{ f_3(x) = f_2(\left| x\right| ) = (\left| x\right| -1)^3 - 2(\left| x\right| -1) - 4\\
f_4(x) = \left| f_3(x)\right| = \left| (\left| x\right| -1)^3 - 2(\left| x\right| -1) - 4\right| \\}\)
Ostatnio zmieniony 29 lut 2012, o 19:10 przez Tmkk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
skomplikowane przekształcenie
zapomniałem dodać że nie 'umiem' postaci kanonicznej równań kwadratowych. Mogę bazować tylko na prostych przekształceniach (symetria względem osi, moduły, i translakcja przez wektor i funkcje typu: \(\displaystyle{ kf(x)}\) i \(\displaystyle{ f(kx)}\) )
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
skomplikowane przekształcenie
dziwne, bo u mnie na lekcji nie padło taki termin jak: ,,kanoniczna' ale ok. wielki dzięki za pomoc -- 29 lut 2012, o 19:50 --mam pytanie jeszcze: nie powinien byc wektor \(\displaystyle{ \left[ 1 ,-4\right]}\) , bo jest taki wzorek :
\(\displaystyle{ f(x)}\) przesunięta o wektor \(\displaystyle{ [p, q] => g(x)= f(x-p) + q}\)
\(\displaystyle{ f(x)}\) przesunięta o wektor \(\displaystyle{ [p, q] => g(x)= f(x-p) + q}\)