Znajdź miejsce zerowe.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
zenek501
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 3 paź 2009, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Podziękował: 4 razy

Znajdź miejsce zerowe.

Post autor: zenek501 »

Mam problem z rozwiązaniem tej funkcji.

\(\displaystyle{ g(x)= x^{3}+2 x^{2}+x+12}\)

Rozbijam na różne sposoby i nic z tego nie wychodzi.
Wyczytałem że tu trzeba liczyć z tw. Bezout ale ja tego nie rozumiem.
lestkievich
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 53 razy

Znajdź miejsce zerowe.

Post autor: lestkievich »

tak ten wielomian tylko w ten sposób można rozłożyć inaczej się nie da.

Tego twierdzenia na lekcjach się nie wszędzie robi bo to materiał rozszerzony, wymaga umiejętności dzielenia wielomianów.-- 27 lut 2012, o 21:18 --krok pierwszy szukasz miejsca zerowego metodą zgadywania:
Sprawdzasz dzielniki wyrazu wolnego: ponieważ na końcu jest 12 podstawiasz 1,-1,2,-2,3,-3,6,-6,12,-12
do momentu az znajdziesz pierwszego
zenek501
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 3 paź 2009, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Podziękował: 4 razy

Znajdź miejsce zerowe.

Post autor: zenek501 »

To zadanie z książki A Kiełbasy poziom podstawowy. Zadanie jest trochę inne bo trzeba wykazać czy istnieje miej. zer. dwóch funkcji. Pierwsza jest łatwa i wychodzi -3. Podstawiając argument -3 do drugiej
funkcji wychodzi, że też jest jej miejscem zerowym. Z ciekawości chciałem sam policzyć miej. zer. i zonk.-- 27 lut 2012, o 21:33 --
lestkievich pisze:
krok pierwszy szukasz miejsca zerowego metodą zgadywania:
Sprawdzasz dzielniki wyrazu wolnego: ponieważ na końcu jest 12 podstawiasz 1,-1,2,-2,3,-3,6,-6,12,-12
do momentu az znajdziesz pierwszego

A jak to rozłożyć?
lestkievich
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 53 razy

Znajdź miejsce zerowe.

Post autor: lestkievich »

chcesz wiedzieć jak rozkładać z tw. Bezout?

czy rozwiązać to zadanie? to nie to samo
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Znajdź miejsce zerowe.

Post autor: piasek101 »

To już nie jest podstawowa.

Ze zgadywania mam \(\displaystyle{ x=-3}\); dzielisz wyjściowy (polecam Horner'a) przez \(\displaystyle{ (x+3)}\)
zenek501
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 3 paź 2009, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Podziękował: 4 razy

Znajdź miejsce zerowe.

Post autor: zenek501 »

Znalazłem pierwsze miejsce zerowe -3. Dzielę funkcję przez \(\displaystyle{ (x+3)}\)

\(\displaystyle{ x^{3}+2 ^{2}+x+12:x+3=x ^{2}-x+4}\)

czyli \(\displaystyle{ (x+3)(x ^{2}-x+4)}\)
delta ujemna czyli tylko pierwiastek -3

Tak?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Znajdź miejsce zerowe.

Post autor: piasek101 »

Tak.
lestkievich
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 53 razy

Znajdź miejsce zerowe.

Post autor: lestkievich »

Tutaj raczej chodzi o to że funkcja się dwa razy zeruje czyli
jeśli \(\displaystyle{ a<b}\)
i \(\displaystyle{ w(a)<0}\) a \(\displaystyle{ w(b)>0}\)
to w punkcie pośrednim jest zero:)

-- 27 lut 2012, o 22:05 --

ps masz bład w znaku
Ostatnio zmieniony 27 lut 2012, o 22:09 przez lestkievich, łącznie zmieniany 2 razy.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Znajdź miejsce zerowe.

Post autor: piasek101 »

lestkievich pisze:Tutaj raczej chodzi o to że funkcja się dwa razy zeruje czyli
jeśli \(\displaystyle{ a<b}\)
i \(\displaystyle{ w(a)<0}\) a \(\displaystyle{ w(b)>0}\)
to w punkcie pośrednim jest zero:)

-- 27 lut 2012, o 22:05 --

ps masz bład w znaku
Jak dwa razy - jak raz.

[edit] Nie wiem o jakim znaku piszesz.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2012, o 22:08 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
zenek501
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 3 paź 2009, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Podziękował: 4 razy

Znajdź miejsce zerowe.

Post autor: zenek501 »

Czy tym tym sposobem Horner'a było by łatwiej?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Znajdź miejsce zerowe.

Post autor: piasek101 »

Dla mnie zdecydowanie łatwiej.

Looknij na PW.
lestkievich
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 53 razy

Znajdź miejsce zerowe.

Post autor: lestkievich »

sorki żle przeczytałem dwóch funkcji nie dwóch miejsc zerowych
zenek501
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 3 paź 2009, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Podziękował: 4 razy

Znajdź miejsce zerowe.

Post autor: zenek501 »

Dziękuję wszystkim.
ODPOWIEDZ