Rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Millka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 lut 2011, o 19:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Rozwiąż równanie

Post autor: Millka »

\(\displaystyle{ a)}\)\(\displaystyle{ x^{4}}\)-\(\displaystyle{ 4x ^{3}}\)-\(\displaystyle{ x+4}\)=\(\displaystyle{ 0}\)

oraz następne

\(\displaystyle{ b)}\)\(\displaystyle{ 4x ^{5}}\) -\(\displaystyle{ 3x ^{4}}\)+\(\displaystyle{ 2x ^{3}}\)=\(\displaystyle{ 0}\)

Bardzo proszę o przynajmniej małą podpowiedź ponieważ nie wiem czy dobrze zrobiłam w przykładzie a wyszło mi x=0, x=0, a w przykładzie b \(\displaystyle{ x ^{3}}\)=\(\displaystyle{ 0}\)
lestkievich
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 15 lut 2012, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 53 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: lestkievich »

pierwsze na grupowanie drugie na trójmian
ODPOWIEDZ