Wzór skrócnego mnożenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
MrBalu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Wzór skrócnego mnożenia

Post autor: MrBalu »

Witam, mam pewien problem, mam przykład:
\(\displaystyle{ (3x-4)^{3}}\)
no i rozwiązuję go za pomocą wzoru skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ (a-b)^{3} = a^{3} - 3a^{2}b + 3ab^{3} - b^{3}}\)
no i wychodzi mi (bo - i - daje +)
\(\displaystyle{ 27x^{3} + 108x^{2} + 144x + 64}\)
w podręczniku w odpowiedziach mam
\(\displaystyle{ 27x^{3} - 108x^{2} + 144x - 64}\)
które rozwiązanie jest poprawne?
a jeśli nie to moje, to czemu w tym przypadku - i - nie daje +?
Pozdrawiam
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Wzór skrócnego mnożenia

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ a = 3x \\
b = 4}\)
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

Wzór skrócnego mnożenia

Post autor: Pancernik »

Poprawnie jest w podręczniku. Bo \(\displaystyle{ a=3x}\), a \(\displaystyle{ b=4}\), a nie \(\displaystyle{ -4}\).
ODPOWIEDZ