Uzasadnij, że funkcja nie przyjmuje wartości ujemnych
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 10 razy
Uzasadnij, że funkcja nie przyjmuje wartości ujemnych
Uzasadnij, że funkcja \(\displaystyle{ f(x)=2(x-1) ^{2} +m ^{2} +m +1}\) nie przyjmuje wartości ujemnych
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Uzasadnij, że funkcja nie przyjmuje wartości ujemnych
Funkcja kwadratowa nie przyjmuje wartości ujemnych wtedy i tylko wtedy ,gdy:
\(\displaystyle{ a>0 \wedge \Delta \le 0}\)
\(\displaystyle{ a>0 \wedge \Delta \le 0}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Uzasadnij, że funkcja nie przyjmuje wartości ujemnych
Igor oczywiście masz rację ale w tym zadaniu jest to pójście najdłuższą możliwą drogą.
W zadaniu mamy podaną postac kanoniczną funkcji kwadratowej. Ponieważ ramiona paraboli skierowane są do góry (\(\displaystyle{ a=2}\)) wystarczy że udowodnimy że dla współrzednych wierzchołka (\(\displaystyle{ W=(p,q)}\)) spełniony jest warunek: \(\displaystyle{ q \ge 0}\)
Pozostawiam do samodzielnego rozpatrzenia dlaczego taki warunek i co dalej z tym zrobic
W zadaniu mamy podaną postac kanoniczną funkcji kwadratowej. Ponieważ ramiona paraboli skierowane są do góry (\(\displaystyle{ a=2}\)) wystarczy że udowodnimy że dla współrzednych wierzchołka (\(\displaystyle{ W=(p,q)}\)) spełniony jest warunek: \(\displaystyle{ q \ge 0}\)
Pozostawiam do samodzielnego rozpatrzenia dlaczego taki warunek i co dalej z tym zrobic