1. Wyznacz punkty wspólne wykresu wielomianu \(\displaystyle{ w(x)= x^5 - 4x^4+3x^3+x^2}\) i prostej \(\displaystyle{ l: = W(1-x)}\)
2. Wyznacz punkty wspólne wykresów funkcji \(\displaystyle{ y= W(x) =5x^3 - 2x^2 - 3x + 7}\) oraz \(\displaystyle{ y = W(1-x)}\)
Punkty wspólne
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Punkty wspólne
W pierwszym to nie bardzo wiem o jaką prostą chodzi; zaś w drugim zauważ, że
\(\displaystyle{ W(1-x)=5(1-x)^3 - 2(1-x)^2 - 3(1-x) + 7}\)
Korzystasz teraz z odpowiednich wzorów skróconego mnożenia, przedstawiasz \(\displaystyle{ W(1-x)}\) w postaci \(\displaystyle{ ax ^{3} + bx ^{2} + cx+d}\), a następnie przyrównujesz
\(\displaystyle{ W(1-x) = W(x)}\)
Redukujesz wyrazy podobne i rozwiązujesz równanie trzeciego stopnia.
\(\displaystyle{ W(1-x)=5(1-x)^3 - 2(1-x)^2 - 3(1-x) + 7}\)
Korzystasz teraz z odpowiednich wzorów skróconego mnożenia, przedstawiasz \(\displaystyle{ W(1-x)}\) w postaci \(\displaystyle{ ax ^{3} + bx ^{2} + cx+d}\), a następnie przyrównujesz
\(\displaystyle{ W(1-x) = W(x)}\)
Redukujesz wyrazy podobne i rozwiązujesz równanie trzeciego stopnia.