stopnie wielomianow.
-
- Użytkownik
- Posty: 175
- Rejestracja: 31 gru 2011, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 1 raz
stopnie wielomianow.
Dane są wielomiany opisane wzorami \(\displaystyle{ W(x) = (2x^4 + x)(x^3 - 1)}\) i \(\displaystyle{ W_{1}(x) = -2x^4 - 5x - 7.}\). Stopień wielomianu \(\displaystyle{ W(x) \cdot W_{1}(x)}\) jest równy? ----> stopnie tych wielomianów to \(\displaystyle{ 7}\) i \(\displaystyle{ 4}\). Moje pytanie: czy je powinno się dodac czy pomnożyc?
Ostatnio zmieniony 25 lut 2012, o 23:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 175
- Rejestracja: 31 gru 2011, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 1 raz
stopnie wielomianow.
górna wiadomośc poprawiona, poczatkowo zamiast stopnie napisałem pierwiastki. A sam stopień wielomianu to wykładnik przy najwyższej potędze o nie zerowym współczynniku.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2012, o 23:10 przez zenek781, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 175
- Rejestracja: 31 gru 2011, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 1 raz
stopnie wielomianow.
\(\displaystyle{ 2x^4 \cdot x^3}\) daje \(\displaystyle{ 2x^7}\) czyli stopień \(\displaystyle{ 7}\). Ale nie wiem czy powinno się dodać czy pomnożyć stopnie.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2012, o 23:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.