rozwiaz rownanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 lut 2012, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: USA
- Podziękował: 4 razy
rozwiaz rownanie wielomianowe
Witam proszę o jakąś wskazówkę, jaką metoda to rozwiązać
\(\displaystyle{ a) x^3-2x=0}\)
\(\displaystyle{ b) 4x^5-9x^3+2x=0}\)
\(\displaystyle{ a) x^3-2x=0}\)
\(\displaystyle{ b) 4x^5-9x^3+2x=0}\)
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
rozwiaz rownanie wielomianowe
Właśnie ta metoda jest zła. Zauważ, że w tym wypadku \(\displaystyle{ 0}\) jest rozwiązaniem. Czyli innymi słowy ucieka nam rozwiązanie. Jeżeli mielibyśmy rozwiązywać metodą wyżej trzeba na piechotę sprawdzić czy \(\displaystyle{ 0}\) nie jest przypadkiem jednym z rozwiązań.
EDIT
Nie edytuj postów gdy ktoś napisał. Mój post teraz wygląda kretyńsko : )
EDIT
Nie edytuj postów gdy ktoś napisał. Mój post teraz wygląda kretyńsko : )
- Oleszko12
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 13 mar 2011, o 12:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 11 razy
rozwiaz rownanie wielomianowe
\(\displaystyle{ x\left( 4x^{4}-9x^{2}+2\right)=0}\)
\(\displaystyle{ 4x^{4}-9x^{2}+2=0}\) lub \(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ x^{4}=t^{2}}\) \(\displaystyle{ \left( *\right)}\)
\(\displaystyle{ 4t^{2}-9t+2=0}\)
obliczasz t i wracasz do \(\displaystyle{ \left( *\right)}\)
\(\displaystyle{ 4x^{4}-9x^{2}+2=0}\) lub \(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ x^{4}=t^{2}}\) \(\displaystyle{ \left( *\right)}\)
\(\displaystyle{ 4t^{2}-9t+2=0}\)
obliczasz t i wracasz do \(\displaystyle{ \left( *\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 lut 2012, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: USA
- Podziękował: 4 razy
rozwiaz rownanie wielomianowe
Panowie a jak rozwiązać te przykłady
a)\(\displaystyle{ x^2-4 \sqrt{2}x+6=0}\)
Czy można to wyliczyć z delty bo mi nie bardzo wychodzi:/
b) \(\displaystyle{ 16x=x^5}\)
\(\displaystyle{ x(16-x^4)=0}\)
\(\displaystyle{ x=0}\) lub \(\displaystyle{ 16-x^4=0}\) jak to dalej rozpisać?:)
a)\(\displaystyle{ x^2-4 \sqrt{2}x+6=0}\)
Czy można to wyliczyć z delty bo mi nie bardzo wychodzi:/
b) \(\displaystyle{ 16x=x^5}\)
\(\displaystyle{ x(16-x^4)=0}\)
\(\displaystyle{ x=0}\) lub \(\displaystyle{ 16-x^4=0}\) jak to dalej rozpisać?:)
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 77 razy
rozwiaz rownanie wielomianowe
a) można z delty
\(\displaystyle{ \Delta=8}\)
b) wzór na różnicę kwadratów, później lewy nawias można jeszcze raz rozłożyć, prawy jest nierozkładalny:
\(\displaystyle{ 16-x^{4}=(4-x^{2})(4+x^{2})=(2+x)(2-x)(4+x^{2})}\)
\(\displaystyle{ \Delta=8}\)
b) wzór na różnicę kwadratów, później lewy nawias można jeszcze raz rozłożyć, prawy jest nierozkładalny:
\(\displaystyle{ 16-x^{4}=(4-x^{2})(4+x^{2})=(2+x)(2-x)(4+x^{2})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 lut 2012, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: USA
- Podziękował: 4 razy
rozwiaz rownanie wielomianowe
Panowie a macie pomysł jak to zrobić?;)
a)\(\displaystyle{ 4x^5-4x^4+x-1=0}\)\(\displaystyle{ }\)
a)\(\displaystyle{ 4x^5-4x^4+x-1=0}\)\(\displaystyle{ }\)
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
rozwiaz rownanie wielomianowe
Zastosować grupowanie wyrazów - wyłączyć \(\displaystyle{ 4x ^{4}}\) przed nawias