Witam.
Wyznacz wartości parametrów a i b, aby liczby -2 i 1 były pierwiastkami wielomianu W. oblicz trzeci pierwiastek.
\(\displaystyle{ W(x)=(ax+b)( x^{2} +b)}\)
Ułożyłam układ równań, pierwiastki podstawiłam za x i to miało się równać zero. Jednak po doprowadzeniu wyszły mi równania z samymi a i b. Bez wyrazu wolnego. Jak dalej to rozwiązać? Z 'normalnymi' przykładami nie mam problemu, jednak z tym nie mogę sobie poradzić. Będę wdzięczna za pomoc!
Wyznaczanie współczynników a i b
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Wyznaczanie współczynników a i b
Mamy \(\displaystyle{ \begin{cases} (b+4)(b-2a)=0 \\ (b+1)(a+b)=0 \end{cases}}\).
Spróbuj dobrać do \(\displaystyle{ b=-4}\) wartość \(\displaystyle{ a}\) z warunku \(\displaystyle{ a+b=0}\), podobnie dla \(\displaystyle{ b=-1}\) z warunku \(\displaystyle{ b-2a=0}\).
Poza tym rozważ przypadek \(\displaystyle{ b-2a=a+b=0}\).
Spróbuj dobrać do \(\displaystyle{ b=-4}\) wartość \(\displaystyle{ a}\) z warunku \(\displaystyle{ a+b=0}\), podobnie dla \(\displaystyle{ b=-1}\) z warunku \(\displaystyle{ b-2a=0}\).
Poza tym rozważ przypadek \(\displaystyle{ b-2a=a+b=0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Wyznaczanie współczynników a i b
Układasz ten układ równań
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{c}
(a+b)(1+b)=0\\ (-2a+b)(4+b)=0\end{array}\right.}\)
Z pierwszego otrzymujemy dwie możliwości: \(\displaystyle{ b=-1\vee a=-b}\)
W pierwszym przypadku po podstawieniu do drugiego mamy
\(\displaystyle{ (-2a-1)(3)=0}\)
\(\displaystyle{ -2a=1}\)
\(\displaystyle{ a=-\frac12}\)
a zatem mamy wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(-\frac12x-1)(x^2-1)=0}\). Wtedy tym trzecim pierwiastkiem będzie \(\displaystyle{ x=-1}\).
W drugim przypadku mamy
\(\displaystyle{ (-2b+b)(4+b)=0}\)
\(\displaystyle{ -b(4+b)=0}\)
\(\displaystyle{ b=0\vee b=-4}\)
Dostajemy wtedy dwa możliwe wielomiany
\(\displaystyle{ W(x)=0\vee W(x)=(4x-4)(x^2-4)}\)
Ta pierwsza możliwość odpada, bo wtedy nie będziemy mieć wielomianu trzeciego stopnia, w drugim przypadku trzecim pierwiastkiem będzie \(\displaystyle{ x=2}\).
PS. Można też próbować tak jak @lukasz1804, wyjdzie na to samo.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{c}
(a+b)(1+b)=0\\ (-2a+b)(4+b)=0\end{array}\right.}\)
Z pierwszego otrzymujemy dwie możliwości: \(\displaystyle{ b=-1\vee a=-b}\)
W pierwszym przypadku po podstawieniu do drugiego mamy
\(\displaystyle{ (-2a-1)(3)=0}\)
\(\displaystyle{ -2a=1}\)
\(\displaystyle{ a=-\frac12}\)
a zatem mamy wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(-\frac12x-1)(x^2-1)=0}\). Wtedy tym trzecim pierwiastkiem będzie \(\displaystyle{ x=-1}\).
W drugim przypadku mamy
\(\displaystyle{ (-2b+b)(4+b)=0}\)
\(\displaystyle{ -b(4+b)=0}\)
\(\displaystyle{ b=0\vee b=-4}\)
Dostajemy wtedy dwa możliwe wielomiany
\(\displaystyle{ W(x)=0\vee W(x)=(4x-4)(x^2-4)}\)
Ta pierwsza możliwość odpada, bo wtedy nie będziemy mieć wielomianu trzeciego stopnia, w drugim przypadku trzecim pierwiastkiem będzie \(\displaystyle{ x=2}\).
PS. Można też próbować tak jak @lukasz1804, wyjdzie na to samo.