Wyznacz wszystkie liczby całkowite x, dla których wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ \frac{x^{4}-4x^{2}+x+6}{x+2}}\)
jest liczbą całkowitą.
Nie mam pojęcia co zrobić, gdyż licznika nie da się rozłożyć. Nawet Hornera próbowałam...
wyznacz wszystkie liczby całkowite x, dla których wartość
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
wyznacz wszystkie liczby całkowite x, dla których wartość
Podziel wielomiany i zobacz jaka wyszła reszta:
\(\displaystyle{ x\neq -2\\
=\frac{x^4+2x^3-2x^3-4x^2+x+2}{x+2}+\frac{4}{x+2}=\frac{(x+2)(x^3-2x^2+1)}{x+2}+\frac{4}{x+2}}\)
Pierwsze wyrażenie można skrócić. Natomiast, o tym czy będzie to liczba całkowita, decyduje reszta i tu musisz szukać wartości \(\displaystyle{ x}\).
\(\displaystyle{ x\neq -2\\
=\frac{x^4+2x^3-2x^3-4x^2+x+2}{x+2}+\frac{4}{x+2}=\frac{(x+2)(x^3-2x^2+1)}{x+2}+\frac{4}{x+2}}\)
Pierwsze wyrażenie można skrócić. Natomiast, o tym czy będzie to liczba całkowita, decyduje reszta i tu musisz szukać wartości \(\displaystyle{ x}\).