Działanie na wielomianach

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
allison
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 8 lut 2009, o 12:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 45 razy

Działanie na wielomianach

Post autor: allison »

Mam wykonać takie:
\(\displaystyle{ \frac{x-2}{x ^{2}+3x-4 }- \frac{1}{x ^{2}+4x-5 }}\)

I nie mam żadnego pomysłu w tej kwestii. Czuję jakąś podpuchę z tymi trójmianami, ale nie mam zielonego pojęcia, jak się za to zabrać. Pomóżcie, proszę (szczęśliwie to ostatnie zadanie z wielomianów, mam nadzieję na lepsze czasy ).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Działanie na wielomianach

Post autor: piasek101 »

Rozłóż je na czynniki - te trójmiany.
allison
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 8 lut 2009, o 12:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 45 razy

Działanie na wielomianach

Post autor: allison »

To nie bardzo działa. Pierwszy wychodzi \(\displaystyle{ (x+4)(x-1)}\) a drugi \(\displaystyle{ (x+ \frac{5}{4} )(x-1)}\). Nie wiem, co w związku z tym.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Działanie na wielomianach

Post autor: Inkwizytor »

wspólny mianownik
ODPOWIEDZ