wyznacz wartość k tak, by wyrażenie było określone

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
allison
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 8 lut 2009, o 12:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 45 razy

wyznacz wartość k tak, by wyrażenie było określone

Post autor: allison »

Wyznacz wartość parametru k tak, aby wyrażenie wymierne

\(\displaystyle{ \frac{x ^{3}+4x ^{2}-6x+2 }{(x ^{2}+kx+3)(3x ^{2}+6) }}\).
Z niewiadomego mi powodu stwierdziłam, że muszę wyznaczyć dziedzinę tego wyrażenia. Więc x z drugiego nawiasu w mianowniku należy do rzeczywistych, a ten pierwszy to trójmian kwadratowy. Policzyłam deltę, wyszło, że wynosi ona \(\displaystyle{ k ^{2}-12=(k-2 \sqrt{3})(k+2 \sqrt{3})}\).
I chciałam, żeby ten iloczyn był większy od zera (bo wtedy delta będzie dodatnia i nie wiem, co mi to da w kwestii całego wyrażenia), ale jak rozwiązuję nierówność to moje przedziały się mijają z tym, co w odpowiedziach.
Ratunku, gdzie źle myślę?
I gdzie jest "delta" w znacznikach LaTeX-owych?
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

wyznacz wartość k tak, by wyrażenie było określone

Post autor: Tmkk »

allison pisze:Wyznacz wartość parametru k tak, aby wyrażenie wymierne
Polecenie jest chyba niekompletne.

A delta to '\Delta' (\(\displaystyle{ \Delta}\)).

I tak ogólnie to
allison pisze:I chciałam, żeby ten iloczyn był większy od zera (bo wtedy delta będzie dodatnia i nie wiem, co mi to da w kwestii całego wyrażenia)
Skoro nie wiesz, co ci to da, to jest sens liczyć? W tym przypadku byłby to duży błąd, pomyśl dlaczego.
allison
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 8 lut 2009, o 12:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 45 razy

wyznacz wartość k tak, by wyrażenie było określone

Post autor: allison »

jest niekompletne, przepraszam. "...aby wyrażenie wymierne (to u góry) było określone dla każdej liczby rzeczywistej."

Już wiem! Wpadłam! Delta musi być ujemna. Gdyby była dodatnia, wtedy wyrażenie miałoby dwa miejsca zerowe, więc musiałabym wyrzucić z dziedziny dwa argumenty.
Dzięki za natchnienie
ODPOWIEDZ