Wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ x+2}\) daje resztę \(\displaystyle{ 7}\), a przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ x-1}\) resztę \(\displaystyle{ 1}\). Oblicz resztę z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ (x-1)(x+2)}\).
Prosiłabym o jakieś wskazówki, niekoniecznie całe rozwiązanie...
Dana jest reszta z dzielenia przez (x+2) i (x-1)...
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Dana jest reszta z dzielenia przez (x+2) i (x-1)...
\(\displaystyle{ W(x)=S(x)(x-1)(x+2)+ax+b\\
W(-2)=S(x) (-3) 0 -2a+b=-2a+b\\
W(-2)=7\\
W(1)=S(x)\cdot 0 3 +a+b=a+b\\
W(1)=1\\
ft\{\begin{array}{l}-2a+b=7\\a+b=1\end{array}
ft\{\begin{array}{l}a=-2\\b=3\end{array}
R(x)=-2x+3}\)
W(-2)=S(x) (-3) 0 -2a+b=-2a+b\\
W(-2)=7\\
W(1)=S(x)\cdot 0 3 +a+b=a+b\\
W(1)=1\\
ft\{\begin{array}{l}-2a+b=7\\a+b=1\end{array}
ft\{\begin{array}{l}a=-2\\b=3\end{array}
R(x)=-2x+3}\)
Ostatnio zmieniony 13 lut 2007, o 20:12 przez setch, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Dana jest reszta z dzielenia przez (x+2) i (x-1)...
w drugim wierszu powinno byc zero a nie 1 i jesli chodzi o samo r(x) to mi wyszlo inny jak nie wierzysz to podstaw wyjdzie Ci ze 10=7 ;D prawidlowa odpowiedz jest r(x)=-2x+3
pozdrawiam ;d
pozdrawiam ;d
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 21:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Janów Lubelski
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
Dana jest reszta z dzielenia przez (x+2) i (x-1)...
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}W(-2)=7\\W(1)=1\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}-2a+b=7\\a+b=1\end{array}}\)
I z tego wynika,ze\(\displaystyle{ a=-2,b=3}\)
\(\displaystyle{ R(x)=-2x+3}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}-2a+b=7\\a+b=1\end{array}}\)
I z tego wynika,ze\(\displaystyle{ a=-2,b=3}\)
\(\displaystyle{ R(x)=-2x+3}\)