Wykaż, że równanie ma przynajmniej jedno rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x^{3}-4x+1=0}\).
Nie chodzi mi rozpisanie i pokazanie, ale z definicji funkcji ciągłej, że gdy w przedziale jest ciągła to .... . I mam pytanie, czy mam sobie wymyśleć jakiś przykładowy przedział i w nim badać czy inaczej to się powinno robić. Za pomoc dziękuję i pozdrawiam.
przynajmniej jedno rozwiązanie :)
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
przynajmniej jedno rozwiązanie :)
Możesz sobie wymyślić, ale oczywiście sensownie. Widać, że w przedziale niewiele zdziałasz. Możesz na przykład wziąć przedział i pokazać, że ten wielomian w tym przedziale ma pierwiastek.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
przynajmniej jedno rozwiązanie :)
A mozesz z pochodnej?? Oznacz:
\(\displaystyle{ f(x)=x^{3}-4x+1}\)
Wyliczasz pochodna i przykladowy rysuneczek funkcji. Z niego powinno wyjsc ze przynajmniej raz przecina os OX POZDRO
\(\displaystyle{ f(x)=x^{3}-4x+1}\)
Wyliczasz pochodna i przykladowy rysuneczek funkcji. Z niego powinno wyjsc ze przynajmniej raz przecina os OX POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
przynajmniej jedno rozwiązanie :)
Soku11 wiem, że można inaczej, ale interesowało mnie wykazanie tego z własności funkcji ciągłej , ale dzięki za innej podejście do zadania