wyznacz m tak, aby...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
davidd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 15 wrz 2011, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 122 razy

wyznacz m tak, aby...

Post autor: davidd »

1. Dany jest \(\displaystyle{ W(x) = (x ^{2}-9) (x+2m)}\)
Dla jakich m wielomian ma 3 pierwiastki, których suma jest równa 5?

\(\displaystyle{ x=3 \vee x=-3

3+ (-3) - 2m = 5

m = -2,5}\)
?

2. Dany jest \(\displaystyle{ W(x) = (x ^{2} -2x) (x - m +4)}\)
Wyznacz m tak, aby wielomian miał 2 pierwiastki.

\(\displaystyle{ x=0 \vee x=2

-m+4 = 0

m= 4}\)
?

chce się upewnić czy dobrze zrobiłem...
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

wyznacz m tak, aby...

Post autor: anna_ »

Jest dobrze
ODPOWIEDZ