Witam, byłabym wdzięczna za pomoc, ponieważ mam problem z tego typu równaniami:
\(\displaystyle{ 2x^3 - x^2 - 6x +3 = 0}\)
i teraz \(\displaystyle{ x}\) przed nawias?
\(\displaystyle{ x (2x^2 - x - 6) + 3 = 0}\)
Z nawiasu liczę deltę no i \(\displaystyle{ x _{1}}\) i \(\displaystyle{ x _{2}}\). Tylko co z tym \(\displaystyle{ x}\) przed nawiasem i \(\displaystyle{ +3}\) za? Mogę to połączyć w \(\displaystyle{ (x +3)}\)?
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 20 lis 2010, o 18:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kalisz
- Podziękował: 3 razy
Rozwiąż równanie
Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, o 20:02 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Poprawa wiadomości. Zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 20 lis 2010, o 18:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kalisz
- Podziękował: 3 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ x^2 (2x-1) - 3(2x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^2 -3)(2x -1) = 0}\)
tak?
\(\displaystyle{ (x^2 -3)(2x -1) = 0}\)
tak?
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Rozwiąż równanie
O właśnie, o to mi chodziło. Teraz znajdujesz miejsca zerowe, które będą rozwiązaniami.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 20 lis 2010, o 18:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kalisz
- Podziękował: 3 razy
Rozwiąż równanie
Czyli
\(\displaystyle{ x^2-3 = 0}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{3}}\)
P. Prof. zawsze nam powtarza, że zapominamy, że mogą być dwa rozwiązania. Tylko ja nigdy nie wiem kiedy, czy w tym przypadku będzie też rozwiązaniem \(\displaystyle{ - \sqrt{3}}\)?
\(\displaystyle{ 2x-1=0}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}}\)
Dzięki za pomoc.
\(\displaystyle{ x^2-3 = 0}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{3}}\)
P. Prof. zawsze nam powtarza, że zapominamy, że mogą być dwa rozwiązania. Tylko ja nigdy nie wiem kiedy, czy w tym przypadku będzie też rozwiązaniem \(\displaystyle{ - \sqrt{3}}\)?
\(\displaystyle{ 2x-1=0}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}}\)
Dzięki za pomoc.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Rozwiąż równanie
Będzie też \(\displaystyle{ - \sqrt{3}}\).
Zobacz: w tym przypadku:
\(\displaystyle{ x ^{2} -3 = 0}\)
masz różnicę kwadratów i zgodnie ze wzorem
\(\displaystyle{ a ^{2} - b ^{2} = \left( a-b \right) \left( a+b \right)}\)
można zapisać:
\(\displaystyle{ x ^{2} - \left( \sqrt{3}\right) ^{2} = 0 \\ \left( x- \sqrt{3}\right) \left( x+ \sqrt{3} \right) =0 \\ x= \sqrt{3} \vee x=- \sqrt{3}}\)
Zobacz: w tym przypadku:
\(\displaystyle{ x ^{2} -3 = 0}\)
masz różnicę kwadratów i zgodnie ze wzorem
\(\displaystyle{ a ^{2} - b ^{2} = \left( a-b \right) \left( a+b \right)}\)
można zapisać:
\(\displaystyle{ x ^{2} - \left( \sqrt{3}\right) ^{2} = 0 \\ \left( x- \sqrt{3}\right) \left( x+ \sqrt{3} \right) =0 \\ x= \sqrt{3} \vee x=- \sqrt{3}}\)