równania i ich rozwiązania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

równania i ich rozwiązania

Post autor: breti »

Niech \(\displaystyle{ x _{1} , x _{2} , x _{3}, x _{4}}\) będą rozwiązaniami równania \(\displaystyle{ ax ^{4}+bx ^{2} +c=0}\)
Wykazać, że
\(\displaystyle{ x _{1} +x _{2} +x _{3}+x _{4}=0}\)
\(\displaystyle{ x _{1} \cdot x _{2} \cdot x _{3} \cdot x _{4} = \frac{c}{a}}\)
\(\displaystyle{ x _{1}x _{2}x _{3} + x _{1}x _{2}x _{4} +x _{1}x _{3}x _{4} + x _{2}x _{3}x _{4}=0}\)
\(\displaystyle{ x _{1}x _{2}+x _{1}x _{4}+x _{1}x _{3}+x _{2}x _{3}+x _{2}x _{4}+x _{3}x _{4}= \frac{b}{a}}\)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

równania i ich rozwiązania

Post autor: ares41 »

Lewą stronę można zapisać jako \(\displaystyle{ a(x-x_1)(x-x_2)(x-x_3)(x-x_4)}\)
Wymnóż nawiasy i skorzystaj z tw. o równości wielomianów.
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

równania i ich rozwiązania

Post autor: breti »

wymnożyłam to ale nie widzę zadnego związku z tym twierdzeniem ;/
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

równania i ich rozwiązania

Post autor: ares41 »

To pokaż co Ci wyszło.
Po pogrupowaniu powinno być widoczne od razu.
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

równania i ich rozwiązania

Post autor: breti »

wyszło coś takiego: \(\displaystyle{ a(x ^{4} -x ^{3}x _{4} -x ^{3}x _{3} + x ^{2} x _{3} x _{4} - x ^{3} x _{2} + x ^{2} x _{2} x _{4} + x ^{2} x _{2} x _{3} - xx _{2} x _{3} x _{4} - x ^{3} x _{1} + x ^{2} x _{1} x _{4} + x ^{2} x _{1} x _{3} - xx _{1} x _{3} x _{4} + x ^{2} x _{1} x _{2} - xx _{1} x _{2} x _{4} - xx _{1} x _{2} x _{3} + x _{1} x _{2} x _{3} x _{4} )}\)
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

równania i ich rozwiązania

Post autor: lukasz1804 »

Zapisz otrzymane wyrażenie jako sumę algebraiczną (wielomian zmiennej \(\displaystyle{ x}\) o współczynnikach zależnych od \(\displaystyle{ x_1, x_2, x_3, x_4}\)) i porównaj współczynniki otrzymanego i danego wielomianu \(\displaystyle{ ax^4+bx^2+c}\).
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

równania i ich rozwiązania

Post autor: breti »

aha dzięki już wiem jak to zrobić ;D
ODPOWIEDZ