Dane są zbiory:
\(\displaystyle{ A=\{x: x \in\mathbb{R} \wedge 4x ^{3}+12x ^{2}-x-3>0\}}\)
\(\displaystyle{ B=\{x: x \in\mathbb{R} \wedge -x ^{5} +8x ^{2} \le 0\}}\)
Wyznacz zbiór: \(\displaystyle{ A \setminus B}\) i \(\displaystyle{ A \cap B}\).
Niby proste, ale mamy z koleżanką dwa różne wyniki i chciałabym wiedzieć, która z nas ma rację.
Pomóżcie.
Nierówności wielomianowe.
Nierówności wielomianowe.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, o 17:08 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami[latex], [/latex] . Poprawa wiadomości.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Nierówności wielomianowe.
Może przedstaw obie wersje rozwiązania? Łatwiej będzie porównać i odnaleźć ewentualne błędy.
Nierówności wielomianowe.
Wynik 1.: \(\displaystyle{ x \in ( \frac{1}{2} ;2)}\) i \(\displaystyle{ x \in (-3;- \frac{1}{2} ) \cup \langle 2; \infty )}\)
Wynik 2.:\(\displaystyle{ x \in (-3;-0,5) \cup (0,5,2)}\) i \(\displaystyle{ x \in \langle 2; \infty )}\)
Wynik 2.:\(\displaystyle{ x \in (-3;-0,5) \cup (0,5,2)}\) i \(\displaystyle{ x \in \langle 2; \infty )}\)
Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, o 17:30 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Nierówności wielomianowe.
\(\displaystyle{ 4x^3+12x^2-x-3>0\iff 4x^2(x+3)-(x+3)>0\iff (x+3)(4x^2-1)>0\iff (x+3)(2x-1)(2x+1)>0\iff x\in(-3,-\frac{1}{2})\cup(\frac{1}{2},+\infty)}\)
\(\displaystyle{ -x^5+8x^2\le 0\iff x^2(x^3-8)\ge 0\iff x^2(x-2)(x^2+2x+4)\ge 0\iff x\in\{0\}\cup\langle 2,+\infty)}\)
Zatem \(\displaystyle{ A=(-3,-\frac{1}{2})\cup(\frac{1}{2},+\infty), B=\{0\}\cup\langle 2,+\infty)}\) i wobec tego mamy
\(\displaystyle{ -x^5+8x^2\le 0\iff x^2(x^3-8)\ge 0\iff x^2(x-2)(x^2+2x+4)\ge 0\iff x\in\{0\}\cup\langle 2,+\infty)}\)
Zatem \(\displaystyle{ A=(-3,-\frac{1}{2})\cup(\frac{1}{2},+\infty), B=\{0\}\cup\langle 2,+\infty)}\) i wobec tego mamy
\(\displaystyle{ A\setminus B=(-3,-\frac{1}{2})\cup(\frac{1}{2},2)}\),
\(\displaystyle{ A\cap B=\langle 2,+\infty)}\).