Zbiór rozwiązań równania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Zbiór rozwiązań równania

Post autor: infeq »

Zbiorem rozwiązań równania \(\displaystyle{ x^{3}+bx^{2}+bx+1=0}\) jest dwuelementowy. Znajdz ten zbiór.

\(\displaystyle{ x^3+bx^2+bx+1=(x^3+1)+bx(x+1)=(x+1)(x^2-x+1)+bx(x+1)=(x+1)(x^2+(b-1)x+1)}\)

Po sprawdzeniu dla \(\displaystyle{ \Delta=0}\) wychodzi, że spełnia ten warunek\(\displaystyle{ b=-1}\) i zbiorem rozwiązań jest \(\displaystyle{ \left\{ -1, 1\right\}}\).

Jednak jeszcze wypadałoby sprawdzić co się dzieje dla \(\displaystyle{ \Delta >0}\), gdzie jednym z rozwiązań jest \(\displaystyle{ x1}\) lub \(\displaystyle{ x2}\)=\(\displaystyle{ -1}\). Jaki dokładnie warunek powinien zostać postawiony. Proszę o pomoc.


Ps. W odpowiedziach wynikiem jest \(\displaystyle{ \left\{ -1, 1\right\}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Zbiór rozwiązań równania

Post autor: piasek101 »

Sprawdź dla jakiego (b) pierwiastek będzie taki jak chcesz.
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Zbiór rozwiązań równania

Post autor: infeq »

nie rozumiem...
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Zbiór rozwiązań równania

Post autor: loitzl9006 »

Skoro zbiór rozwiązań ma być \(\displaystyle{ 2}\)-elementowy, to równanie

\(\displaystyle{ x ^{2} + \left( b-1 \right) x+1=0}\)

musi mieć jedno rozwiązanie, czyli \(\displaystyle{ \Delta = 0}\)

Z warunku \(\displaystyle{ \Delta = 0}\) wyliczasz \(\displaystyle{ b}\), które spełniają warunki zadania (będą dwa takie \(\displaystyle{ b}\) - trzeba policzyć tak jakby deltę delty),

Podstawiasz teraz każde z wyliczonych \(\displaystyle{ b}\) do równania

\(\displaystyle{ x ^{2} + \left( b-1 \right) x+1=0}\)

i teraz wyliczasz \(\displaystyle{ x _{1}}\) i \(\displaystyle{ x _{2}}\) .
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Zbiór rozwiązań równania

Post autor: infeq »

Ok to ten warunek wyszedł. Ale może być jeszcze taki przypadek, że \(\displaystyle{ \Delta >0}\) i jednym z rozwiązań równania jest właśnie \(\displaystyle{ -1}\) a drugie inne niż \(\displaystyle{ -1}\) i wtedy też zbiór rozwiązań będzie dwuelementowy. Tylko jak to rozwiązać?
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Zbiór rozwiązań równania

Post autor: loitzl9006 »

Wzór Viete'a mówi nam, że

\(\displaystyle{ x _{1} \cdot x _{2} = \frac{c}{a}}\)

W równaniu

\(\displaystyle{ x ^{2} + \left( b-1 \right) x + 1 = 0}\)

\(\displaystyle{ a = c = 1}\)

i to jest niezależne od parametru \(\displaystyle{ b}\)

Także jeżeli weźmiemy przypadek delty większej od zera, to nawet wtedy, gdy jednym z pierwiastków będzie \(\displaystyle{ -1}\), to wiemy, że drugim musi być też \(\displaystyle{ -1}\).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Zbiór rozwiązań równania

Post autor: piasek101 »

O tym pisałem - wstaw zamiast (x) to co masz i wyznacz (b).
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Zbiór rozwiązań równania

Post autor: infeq »

Ok. Rozumiem. Dzięki.
ODPOWIEDZ