Postać iloczynowa !!! Jak sprowadzic wyrażenia typu....

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
DonSebo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 12 lut 2007, o 11:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KRK
Podziękował: 2 razy

Postać iloczynowa !!! Jak sprowadzic wyrażenia typu....

Post autor: DonSebo »

Mam problem, nie wiem jak sprowadzic wyrażenie do postaci iloczynowej wyrażenia typu
X^4 + 64 albo X^4 + 6X^2 + 25
Postac illoczynowa pierwszego wyrażenia to (x^2 + 4x + 8)(X^2 - 4x + 8) a tego drugiego to (x^2 + 2x + 5)(x^2 -2x +5) Nie mam pojęcia jak to sie sprowadza do takiej postacii, pomózcie !!! W tym drugim wyrażeniu za X^2 podstawiamy t wychodzi trójmian kwadratowy którego wyróżnik jest mnieiszy od 0 !!! To juz nie mam pojęcia jak to rozłozyc !!! A jest mi to potrzebne do liczenia niektórych całek wymiernych !!!
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Postać iloczynowa !!! Jak sprowadzic wyrażenia typu....

Post autor: Sir George »

DonSebo pisze:Nie mam pojęcia jak to sie sprowadza do takiej postaci
Sztuczką.... po prostu prostą sztuczką...:

\(\displaystyle{ x^4+64\, =\, x^4+2\cdot8\cdot x^2+8^2 - 16x^2\, =\, (x^2+8)^2-(4x)^2\,=\, \ldots}\)

...a drugie wyrażenie...

\(\displaystyle{ x^4+6x^2+25\, =\, x^4+10x^2+25 - 4x^2\, =\, (x^2+5)^2-(2x)^2\,=\, \ldots}\)
DonSebo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 12 lut 2007, o 11:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KRK
Podziękował: 2 razy

Postać iloczynowa !!! Jak sprowadzic wyrażenia typu....

Post autor: DonSebo »

Dzięki wielkie
ODPOWIEDZ