Witam,
proszę o pomoc, ponieważ nie mam zielonego pojęcia jak to wyliczyć, z góry dziękuję
a) \(\displaystyle{ -2 x^{5} + 6 x^{4} - 4 x^{3} + 12 x^{2} + 6x - 18 = 0}\)
b) \(\displaystyle{ x^{2} (x+5) - 2(x+5) (2x-1) =0}\)
c) \(\displaystyle{ (x - \frac{2}{3} ) (3 x^{2} - 2) = 3(x- \frac{2}{3} ) (x-1)}\)
d) \(\displaystyle{ x^{4} (x-2) + (2x-4) ( x^{2} +1) = 0}\)
e) \(\displaystyle{ ( x^{4} + 3 x^{3} ) (x-3) = x^{3} - 9x}\)
Równania wielomianowe
Równania wielomianowe
Ostatnio zmieniony 14 lut 2012, o 16:59 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy
Równania wielomianowe
W tego typu przykładach nie trzeba wszystkiego wymnażać na siłę. Można zrobić je sprytniej. Rozwiążę pierwsze równanie, resztę robi się analogicznie:
\(\displaystyle{ -2 x^{5} + 6 x^{4} - 4 x^{3} + 12 x^{2} + 6x - 18 = 0 \\[ex] -2x^{4}\left(x-3\right)-4x^{2}\left( x-3\right)+6\left(x-3 \right) =0 \\[ex] \left( -2x^{4}-4x^{2}+6\right)\left( x-3\right)=0 \\[ex] -2x^{4}-4x^{2}+6=0 \vee x-3=0 \\[ex] x^{4}+2x^{2}-3=0 \vee x=3 \\[ex] x^{4}+2x^{2}-3=0 \\[ex] x^{2}=t, \ t \ge 0 \\[ex] t^{2}+2t-3=0 \\[ex] \Delta=16, \ \sqrt{\Delta}=4 \\[ex] t_{1}=-3 \text{ - sprz.} , \quad t_{2}=1 \\[ex] x^{2}=1 \\[ex] x=1 \vee x=-1 \\[ex]}\)
Podsumowując:
\(\displaystyle{ x \in \left\{ -1,1,3\right\}}\)
\(\displaystyle{ -2 x^{5} + 6 x^{4} - 4 x^{3} + 12 x^{2} + 6x - 18 = 0 \\[ex] -2x^{4}\left(x-3\right)-4x^{2}\left( x-3\right)+6\left(x-3 \right) =0 \\[ex] \left( -2x^{4}-4x^{2}+6\right)\left( x-3\right)=0 \\[ex] -2x^{4}-4x^{2}+6=0 \vee x-3=0 \\[ex] x^{4}+2x^{2}-3=0 \vee x=3 \\[ex] x^{4}+2x^{2}-3=0 \\[ex] x^{2}=t, \ t \ge 0 \\[ex] t^{2}+2t-3=0 \\[ex] \Delta=16, \ \sqrt{\Delta}=4 \\[ex] t_{1}=-3 \text{ - sprz.} , \quad t_{2}=1 \\[ex] x^{2}=1 \\[ex] x=1 \vee x=-1 \\[ex]}\)
Podsumowując:
\(\displaystyle{ x \in \left\{ -1,1,3\right\}}\)
Równania wielomianowe
a jak będzie z tym 2 i 3 przykładem?
b) \(\displaystyle{ x^{2} (x+5) - 2(x+5) (2x-1) = 0}\)
\(\displaystyle{ (x+5) ( x^{2} - 2 (2x-1)) = 0}\)
\(\displaystyle{ x+5 = 0}\)
\(\displaystyle{ x= - 5}\)
lub
\(\displaystyle{ x^{2} - 4x +4 = 0}\)
i tam później z delty wyliczam
dobrze?
b) \(\displaystyle{ x^{2} (x+5) - 2(x+5) (2x-1) = 0}\)
\(\displaystyle{ (x+5) ( x^{2} - 2 (2x-1)) = 0}\)
\(\displaystyle{ x+5 = 0}\)
\(\displaystyle{ x= - 5}\)
lub
\(\displaystyle{ x^{2} - 4x +4 = 0}\)
i tam później z delty wyliczam
dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy
Równania wielomianowe
Tak, jest prawie dobrze.
Ale powinno być na końcu: \(\displaystyle{ x^{2}-4x+2=0.}\)
I teraz liczysz \(\displaystyle{ \Delta.}\)
Ale powinno być na końcu: \(\displaystyle{ x^{2}-4x+2=0.}\)
I teraz liczysz \(\displaystyle{ \Delta.}\)
Równania wielomianowe
no tak ma być 2, dzięki wielkie a w 3?
c) \(\displaystyle{ (x - \frac{2}{3} ) (3 x^{2} - 2) = 3(x- \frac{2}{3} ) (x-1)}\)
\(\displaystyle{ (x- \frac{2}{3} (3 x^{2} - 2) - 3 (x - \frac{2}{3} ) (x-1) = 0}\)
\(\displaystyle{ (x- \frac{2}{3} ) (3 x^{2} - 2 - 3(x-1) = 0}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{2}{3} lub 3 x^{2} - 3x + 1 = 0}\)
dobrze?
c) \(\displaystyle{ (x - \frac{2}{3} ) (3 x^{2} - 2) = 3(x- \frac{2}{3} ) (x-1)}\)
\(\displaystyle{ (x- \frac{2}{3} (3 x^{2} - 2) - 3 (x - \frac{2}{3} ) (x-1) = 0}\)
\(\displaystyle{ (x- \frac{2}{3} ) (3 x^{2} - 2 - 3(x-1) = 0}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{2}{3} lub 3 x^{2} - 3x + 1 = 0}\)
dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 402
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 88 razy
Równania wielomianowe
bardzo Ci dziękuję
-- 14 lut 2012, o 18:14 --
a mogłabyś mi jeszcze pomóc z ostatnim przykładem?
-- 14 lut 2012, o 18:14 --
a mogłabyś mi jeszcze pomóc z ostatnim przykładem?