Pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 56 razy
Pierwiastki wielomianu
Mam takie jeszcze zadanko:
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(x-2)(x^{2}-2mx+1-m^{2})}\)
Polecenie jest takie:
a) wyznacz m, dl aktórego wielomian ma 3 rozne pierwiastki, to co x=2 to pierwszy, a drugi nawias to mam dać warunek Delta dodatnia? Starczy? Czy coś trzeba kombinować z tym x=2, podstawić i odrzucić pewne m, dla którego x=2??
b) wyznacz m, wiedząc że x=2 to jedyny pierwiastek wielomianu, tutaj nie mam pomysłu
Proszę o pomoc w tych dwóch podpunktach!!! Pozdrawiam
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(x-2)(x^{2}-2mx+1-m^{2})}\)
Polecenie jest takie:
a) wyznacz m, dl aktórego wielomian ma 3 rozne pierwiastki, to co x=2 to pierwszy, a drugi nawias to mam dać warunek Delta dodatnia? Starczy? Czy coś trzeba kombinować z tym x=2, podstawić i odrzucić pewne m, dla którego x=2??
b) wyznacz m, wiedząc że x=2 to jedyny pierwiastek wielomianu, tutaj nie mam pomysłu
Proszę o pomoc w tych dwóch podpunktach!!! Pozdrawiam
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Pierwiastki wielomianu
a) jak trzy różne pierwiastki, to trzeba kombinować z tym \(\displaystyle{ x=2}\)
b)
- delta mniejsza od zera
albo
- delta równa zero,
- \(\displaystyle{ x _{0} =2}\)
Wtedy \(\displaystyle{ x=2}\) będzie trzykrotnym pierwiastkiem, ale jedynym.
b)
- delta mniejsza od zera
albo
- delta równa zero,
- \(\displaystyle{ x _{0} =2}\)
Wtedy \(\displaystyle{ x=2}\) będzie trzykrotnym pierwiastkiem, ale jedynym.
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 56 razy
Pierwiastki wielomianu
Trzeba kombinować że np. dla x=2 jest takie m, ale wtedy mamy pierwiastek 2 albo 3 (który) krotny, więc rozwiązujemy Delta > 0 i m różne od (tego co nam wyjdzie wyżej tak) ?
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Pierwiastki wielomianu
Musi zachodzić:
\(\displaystyle{ x _{1} \neq 2 \wedge x _{2} \neq 2}\)
Trzeba skorzystać ze wzorów na \(\displaystyle{ x _{1} , \ x _{2}}\) - czyli trzeba powyliczać najpierw deltę itd.
\(\displaystyle{ x _{1} \neq 2 \wedge x _{2} \neq 2}\)
Trzeba skorzystać ze wzorów na \(\displaystyle{ x _{1} , \ x _{2}}\) - czyli trzeba powyliczać najpierw deltę itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Pierwiastki wielomianu
Dla a) wystarczy taki warunek:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta >0 \\ P(2) \neq 0 \end{cases}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ P(x)=x^{2}-2mx+1-m^{2}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta >0 \\ P(2) \neq 0 \end{cases}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ P(x)=x^{2}-2mx+1-m^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Pierwiastki wielomianu
Tak jak Ci napisał loitzl9006 powinieneś rozważyć dwa przypadki:
1) \(\displaystyle{ \Delta<0}\) dla wielomianu \(\displaystyle{ P(x)}\). Wówczas ten wielomian nie ma pierwiastków i \(\displaystyle{ x=2}\) jest jedynym pierwiastkiem.
2) \(\displaystyle{ \Delta=0}\) . Wówczas gdyby okazało się, że podwójny pierwiastek \(\displaystyle{ x_{o}=2}\), to także byłby spełniony warunek z zadania, bo byłby to jedyny (w sumie potrójny) pierwiastek. Rozwiązanie tego przypadku polega więc na wyznaczeniu takiego \(\displaystyle{ m}\) dla którego \(\displaystyle{ \Delta=0}\) i sprawdzeniu jaka jest wówczas wartość pierwiastka.
1) \(\displaystyle{ \Delta<0}\) dla wielomianu \(\displaystyle{ P(x)}\). Wówczas ten wielomian nie ma pierwiastków i \(\displaystyle{ x=2}\) jest jedynym pierwiastkiem.
2) \(\displaystyle{ \Delta=0}\) . Wówczas gdyby okazało się, że podwójny pierwiastek \(\displaystyle{ x_{o}=2}\), to także byłby spełniony warunek z zadania, bo byłby to jedyny (w sumie potrójny) pierwiastek. Rozwiązanie tego przypadku polega więc na wyznaczeniu takiego \(\displaystyle{ m}\) dla którego \(\displaystyle{ \Delta=0}\) i sprawdzeniu jaka jest wówczas wartość pierwiastka.