Parametr w wielomianie
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 56 razy
Parametr w wielomianie
1. Dla jakich wartości parametru a wielomian: \(\displaystyle{ W(x)=x^{4}+4x^{3}+10x^{2}+12x+a}\) jest kwadratem wielomianu stopnia drugiego?
2. Oblicz sumę wszystkich współczynników wielomianu W(x) jeżeli:
\(\displaystyle{ (x^{3}-x+1)^{2000} + (x^{2}+x-1)^{2001}}\)
Poproszę o DOKŁADNE omówienia tych zadań bo jutro mam z tego klasówkę!!!
2. Oblicz sumę wszystkich współczynników wielomianu W(x) jeżeli:
\(\displaystyle{ (x^{3}-x+1)^{2000} + (x^{2}+x-1)^{2001}}\)
Poproszę o DOKŁADNE omówienia tych zadań bo jutro mam z tego klasówkę!!!
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Parametr w wielomianie
1. \(\displaystyle{ (x^2+bx+c)^2=x^{4}+4x^{3}+10x^{2}+12x+a}\)
Lewą podnosisz do kwadratu i potem porównujesz współczynniki z wielomianem obok.
Lewą podnosisz do kwadratu i potem porównujesz współczynniki z wielomianem obok.
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 56 razy
Parametr w wielomianie
Kamil a nie:
\(\displaystyle{ (bx^{2}+cx+d)}\) czemu tam przy \(\displaystyle{ x^{2}}\) jest 1?
aalmond: tam można obojętnie co wstawić i wynik będzie 2?
\(\displaystyle{ (bx^{2}+cx+d)}\) czemu tam przy \(\displaystyle{ x^{2}}\) jest 1?
aalmond: tam można obojętnie co wstawić i wynik będzie 2?
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Parametr w wielomianie
Dlatego, że \(\displaystyle{ x^2}\) nie ma nic wspólnego z parametrem \(\displaystyle{ a}\). A w \(\displaystyle{ W(x)}\) masz współczynnik przy najwyższej potędze równy \(\displaystyle{ 1}\) (\(\displaystyle{ x^2 \cdot x^2 = x^4}\)), wiec po wymnożeniu wszystko się zgadza.Disnejx86 pisze: czemu tam przy \(\displaystyle{ x^{2}}\) jest 1?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Parametr w wielomianie
Kazdy wielomian mozna przedstawic w postaci
\(\displaystyle{ a_{0}+\sum_{k=1}^{n}{a_{k}x^{k}} \ k \in \mathbb{N}\\}\)
wstawiajac jedynke za \(\displaystyle{ x}\) otrzymujesz jedynki przy wspolczynnikach
Tak ale wstawiajac obojetnie co nie otrzymasz tego co jest trescia zadania
\(\displaystyle{ a_{0}+\sum_{k=1}^{n}{a_{k}x^{k}} \ k \in \mathbb{N}\\}\)
wstawiajac jedynke za \(\displaystyle{ x}\) otrzymujesz jedynki przy wspolczynnikach
Tak ale wstawiajac obojetnie co nie otrzymasz tego co jest trescia zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Parametr w wielomianie
Zobacz np wielomian taki:
\(\displaystyle{ W(x) = 3x^2 + 4x - 2}\).
Gdy postawisz \(\displaystyle{ x = 1}\), wtedy masz same współczynniki (bo \(\displaystyle{ 3\cdot1 = 3}\)) które po zsumowaniu dadzą ci odpowiedz. Gdybyś wstał \(\displaystyle{ x = 2}\), to chyba sam widzisz, co by się stało.
W twoim zadaniu jest podobnie. gdy podstawisz \(\displaystyle{ x = 1}\), to suma współczynników w obu wielomianach jest równa \(\displaystyle{ 1}\), a \(\displaystyle{ 1}\) podniesione do jakiejkolwiek potęgi nadal daje \(\displaystyle{ 1}\). Dlatego odpowiedz do zadania to \(\displaystyle{ 1 + 1 = 2}\)
\(\displaystyle{ W(x) = 3x^2 + 4x - 2}\).
Gdy postawisz \(\displaystyle{ x = 1}\), wtedy masz same współczynniki (bo \(\displaystyle{ 3\cdot1 = 3}\)) które po zsumowaniu dadzą ci odpowiedz. Gdybyś wstał \(\displaystyle{ x = 2}\), to chyba sam widzisz, co by się stało.
W twoim zadaniu jest podobnie. gdy podstawisz \(\displaystyle{ x = 1}\), to suma współczynników w obu wielomianach jest równa \(\displaystyle{ 1}\), a \(\displaystyle{ 1}\) podniesione do jakiejkolwiek potęgi nadal daje \(\displaystyle{ 1}\). Dlatego odpowiedz do zadania to \(\displaystyle{ 1 + 1 = 2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 56 razy
Parametr w wielomianie
Dzięki, to jest porządne wytłumaczenie Ciach!
Ostatnio zmieniony 14 lut 2012, o 16:45 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę darować sobie tego typu uwagi.
Powód: Proszę darować sobie tego typu uwagi.