Wyznacz współczynniki a i b

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
skubek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 24 lis 2011, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 1 raz

Wyznacz współczynniki a i b

Post autor: skubek »

Wyznacz współczynniki a i b tak, aby liczby -1 i 1 były pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ w\left( x\right) = x ^{3} + x ^{2} + ax + b}\)
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Wyznacz współczynniki a i b

Post autor: loitzl9006 »

rozwiąż układ równań

\(\displaystyle{ \begin{cases} w(1)=0 \\ w(-1)=0 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ