zadania z wielomianów (?)

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mariach
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 31 sty 2012, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Janów Podlaski

zadania z wielomianów (?)

Post autor: mariach »

Oblicz:


\(\displaystyle{ (\sqrt{8}x^{4}+\sqrt{27}x^{2}-\sqrt{6})-2\cdot(\sqrt{2x^{4} }-\sqrt{3}x^{2}+\sqrt{5})=}\)


\(\displaystyle{ ( \frac{2}{3}x+13)-( \frac{2}{3}x^{2}+ \frac{1}{9}x)-( \frac{1}{9}x^{4}+13)=}\)


\(\displaystyle{ (x-10) \cdot (2x+1) \cdot (4x-5)=}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

zadania z wielomianów (?)

Post autor: piasek101 »

Konkretnie z czym masz problem ?

Pokaż jak robisz - poprawimy, podpowiemy.
mariach
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 31 sty 2012, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Janów Podlaski

zadania z wielomianów (?)

Post autor: mariach »

Akurat z 1 to wiem, najpierw wymnażam 2 nawias i liczę normalnie. Nie wiem jak się zabrać do tego 2 nic mi do głowy nie przychodzi. 3 przykład to robię, że najpierw wymnażam przez siebie 2 pierwsze nawiasy, a potem wynik z tych nawiasów wymnażam przez 3 nawias. Rozwiążcie mi 2 przykład.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

zadania z wielomianów (?)

Post autor: piasek101 »

mariach pisze:\(\displaystyle{ ( \frac{2}{3}x+13)-( \frac{2}{3}x^{2}+ \frac{1}{9}x)-( \frac{1}{9}x^{4}+13)=}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}x+13- \frac{2}{3}x^{2}- \frac{1}{9}x- \frac{1}{9}x^{4}-13=}\)
mariach
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 31 sty 2012, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Janów Podlaski

zadania z wielomianów (?)

Post autor: mariach »

ok, dzieki, a mozesz jeszcze mam pytanie do 1, czy \(\displaystyle{ 2 \cdot \sqrt{2}=2 \sqrt{2}}\) ?
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

zadania z wielomianów (?)

Post autor: loitzl9006 »

zgadza się
ODPOWIEDZ