Pierwiastek dwukrotny i nierówność...
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 31 paź 2010, o 09:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Pierwiastek dwukrotny i nierówność...
Wiedząc, że liczba 3 jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-5x^{3}+9x^{2}+ax+b}\) rozwiąż nierówność\(\displaystyle{ W(x)>0}\)
Mam postać \(\displaystyle{ (x-3)^{2}(x-c)(x-d)}\) i to po wymnożeniu da \(\displaystyle{ x^{4}+(-6-c-d)x^{3}+(9+6c+6d+cd)x^{2}+(-9c-9d-6cd)x+9cd}\).
Teraz mam układ równań:
\(\displaystyle{ -6-c-d=-5}\)
\(\displaystyle{ 9+6c+6d+cd=9}\)
\(\displaystyle{ c=-1-d}\)
\(\displaystyle{ 6c+6d+cd=0}\)
Układ ten się nie chce roziązać (delta wychodzi mniejsza od zera. CO robię źle, gdzie jest błąd i czy istnieje szybsza metoda obliczenia wspolczynnikow a i b. Proszę o pomoc.
Mam postać \(\displaystyle{ (x-3)^{2}(x-c)(x-d)}\) i to po wymnożeniu da \(\displaystyle{ x^{4}+(-6-c-d)x^{3}+(9+6c+6d+cd)x^{2}+(-9c-9d-6cd)x+9cd}\).
Teraz mam układ równań:
\(\displaystyle{ -6-c-d=-5}\)
\(\displaystyle{ 9+6c+6d+cd=9}\)
\(\displaystyle{ c=-1-d}\)
\(\displaystyle{ 6c+6d+cd=0}\)
Układ ten się nie chce roziązać (delta wychodzi mniejsza od zera. CO robię źle, gdzie jest błąd i czy istnieje szybsza metoda obliczenia wspolczynnikow a i b. Proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Pierwiastek dwukrotny i nierówność...
Liczba \(\displaystyle{ a}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W}\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ W(a)=0}\) - reszta nie powinna być liniowa? Zapisujesz swój wielomian jako \(\displaystyle{ Q(x) \cdot (x-3)^2+ex+f}\).
PS: Skąd wiesz, że ten wielomian ma 4 pierwiastki skoro nie masz to napisane?
PS: Skąd wiesz, że ten wielomian ma 4 pierwiastki skoro nie masz to napisane?
Ostatnio zmieniony 8 lut 2012, o 21:26 przez tatteredspire, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 31 paź 2010, o 09:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Pierwiastek dwukrotny i nierówność...
Ok, ale tą metodą, którą ja proponuję, też powinno wyjść a nie chce i nie mogę znaleźć błędu.
Ostatnio zmieniony 8 lut 2012, o 21:27 przez niestabilny, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Pierwiastek dwukrotny i nierówność...
Dlaczego taką postać? Wiesz, że będą 4 pierwiastki?niestabilny pisze:Mam postać \(\displaystyle{ (x-3)^{2}(x-c)(x-d)}\) i to po wymnożeniu da \(\displaystyle{ x^{4}+(-6-c-d)x^{3}+(9+6c+6d+cd)x^{2}+(-9c-9d-6cd)x+9cd}\).
PS: Przepraszam za edycję, ale coś mi internet wolno chodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 31 paź 2010, o 09:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Pierwiastek dwukrotny i nierówność...
Sposób jest podobny, ale bardziej ogólny. Zapisujesz ogólnie \(\displaystyle{ W(x)=Q(x) \cdot (x-3)^2 + ex +d}\) (z twierdzenia o reszcie przy dzieleniu wielomianów)
PS: Tam powinno być 3 pierwiastki (jeden dwukrotny).
PS: Tam powinno być 3 pierwiastki (jeden dwukrotny).
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 31 paź 2010, o 09:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Pierwiastek dwukrotny i nierówność...
Ok. Dziękuję. Tylko mając to równanie \(\displaystyle{ W(x)=Q(x) \cdot (x-3)^2 + ex +d}\) co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Pierwiastek dwukrotny i nierówność...
Hm, wygląda na to, że ten układ jest nieoznaczony. Będzie to nierówność z jednym parametrem (b wyrażasz od a bądź odwrotnie), najwyraźniej... Tamto niepotrzebne z tym \(\displaystyle{ Q}\).
Ostatnio zmieniony 8 lut 2012, o 21:41 przez tatteredspire, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 31 paź 2010, o 09:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Pierwiastek dwukrotny i nierówność...
W odpowiedziach nierównosc jest od -1, wiec-1 bedzie innym pierwiastkeim tego wielomianu...
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Pierwiastek dwukrotny i nierówność...
Ciekaw jestem jak wyznaczyli wartość jednego parametru. Nie mam na to pomysłu, przepraszam. Chyba, że coś jest nie tak z tym zadaniem.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Pierwiastek dwukrotny i nierówność...
Jest pierwiastek podwójny więc odbijamy, ale nie wiem skąd to \(\displaystyle{ -1}\).major37 pisze:ciekawa jest ta odpowiedź jak wykres będziemy zaczynali od góry z prawej strony
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 31 paź 2010, o 09:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Pierwiastek dwukrotny i nierówność...
Nie w odpowiedziach jest od -nieskończoności, do -1 (chodziło mi głównie o to żeby zaznaczyć, ze -1 będzie pierwiastkiem}. Nie wiem, ale mój sposób mi się wydaje logiczny, teoretycznie powinien wyjść, ale układ się nie chce rozwiązać...
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 1 lut 2012, o 20:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: StW/Kr
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 11 razy
Pierwiastek dwukrotny i nierówność...
\(\displaystyle{ W_{(x)}=(x^{2}-6x+9)(x^{2}+dx+c)=x^{4}-(6-d)x^{3}+(9-6d+c)x^{2}+(d-6c)x+9c}\)
Rozwiązuje to kwestię czy wielomian ma więcej niż 2 pierwiastki.
Wtedy a=-35, b=54.
Jeżeli znasz pochodne to:
\(\displaystyle{ W_{(3)}=0}\) i \(\displaystyle{ W'_{(3)}=0}\)
\(\displaystyle{ W'_{(x)}=4x^{3}-15x^{2}+18x+a}\)
Rozwiązuje to kwestię czy wielomian ma więcej niż 2 pierwiastki.
Wtedy a=-35, b=54.
Jeżeli znasz pochodne to:
\(\displaystyle{ W_{(3)}=0}\) i \(\displaystyle{ W'_{(3)}=0}\)
\(\displaystyle{ W'_{(x)}=4x^{3}-15x^{2}+18x+a}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 31 paź 2010, o 09:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków