Rozwiąż nierówność
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ L=\left| x^{3}-1 \right|=\left| \left( x-1\right)\left( x^2+x+1\right) \right|}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \bigwedge_{x \in R}x^2+x+1>0}\), więc pozostaje rozpatrzyć dwa przypadki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-1 < 0 \\ -\left( x^{3}-1\right)<-2x^{2}+x+1 \end{cases} \vee \begin{cases} x-1 \ge 0 \\ x^{3}-1<-2x^2+x+1 \end{cases}}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \bigwedge_{x \in R}x^2+x+1>0}\), więc pozostaje rozpatrzyć dwa przypadki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-1 < 0 \\ -\left( x^{3}-1\right)<-2x^{2}+x+1 \end{cases} \vee \begin{cases} x-1 \ge 0 \\ x^{3}-1<-2x^2+x+1 \end{cases}}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-1 < 0 \\ x \in \left( - \infty ;-2\right) \cup \left( -1;1\right) \end{cases} \vee \begin{cases} x-1 \ge 0 \\ x \in \left( - 1;0\right) \cup \left( 1;+ \infty \right) \end{cases} \Leftrightarrow \\ x \in \left( - \infty ;-2\right) \cup \left( -1;1\right) \cup \left( 1;+ \infty \right)}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiąż nierówność
OK, powinno wyjść tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-1 < 0 \\ x \in \left(0;1\right) \cup \left( 1;+ \infty \right) \end{cases} \vee \begin{cases} x-1 \ge 0 \\ x \in \left( - \infty ;-2\right) \cup \left( -1;1\right) \end{cases} \\ \Leftrightarrow x \in \left(0;1\right) \vee x \in \varnothing \Leftrightarrow x \in \left(0;1\right)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-1 < 0 \\ x \in \left(0;1\right) \cup \left( 1;+ \infty \right) \end{cases} \vee \begin{cases} x-1 \ge 0 \\ x \in \left( - \infty ;-2\right) \cup \left( -1;1\right) \end{cases} \\ \Leftrightarrow x \in \left(0;1\right) \vee x \in \varnothing \Leftrightarrow x \in \left(0;1\right)}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiąż nierówność
W tym pierwszym rozwiązaniu zrobiłam odwrotnie z tymi przypadkami. Zamotałam się w pośpiechu.