Rozwiąż nierówność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
jbeb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 50 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: jbeb »

\(\displaystyle{ (x+5)( x^2{}+6x+9)(x-2) \ge 0}\) moja odpowiedź to \(\displaystyle{ x \in <-5,-3> \cup <2, \infty)}\), a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ x \in (- \infty ,-5> \cup \left\{ -3\right\} \cup <2, \infty)}\)
Moje pytanie: Dlaczego tak?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: lukasz1804 »

Nie uwzględniłaś faktu, że \(\displaystyle{ -3}\) jest podwójnym pierwiastkiem wielomianu.
jbeb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 50 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: jbeb »

dlaczego podwójnym?
mario54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 77 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: mario54 »

Bo \(\displaystyle{ x+3}\) jest do kwadratu czyli dwa razy
\(\displaystyle{ x^{2}+6x+9 = (x+3)^{2} = (x+3)(x+3)}\)
jbeb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 50 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: jbeb »

delta z środkowego nawiasu równa \(\displaystyle{ 0}\), pierwiastek \(\displaystyle{ -3}\), więc mam taką nierówność
\(\displaystyle{ (x+5)(x+3)(x-2) \ge 0}\)... gdzie robię błąd??
Dlaczego nie mogę delty liczyć??
mario54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 77 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: mario54 »

No tak ale przy delcie równej 0 mamy jeden pierwiastek dwukrotny lub dwa takie same innymi słowy.

\(\displaystyle{ x^{2}+6x+9 \neq x+3}\)
jbeb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 50 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: jbeb »

Ale i tak mi się nie zgadza wykres, bo musiało by być \(\displaystyle{ \le}\), żeby odpowiedź w książce się zgadzała...
mario54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 77 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: mario54 »

Wykres dobrze wychodzi. Zaczynasz od góry z prawej strony, przecinasz \(\displaystyle{ 2}\), odbijasz od \(\displaystyle{ -3}\) i przecinasz \(\displaystyle{ -5}\).
jbeb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 50 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: jbeb »

dlaczego od góry?
mario54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 77 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: mario54 »

Bo znak przy najwyższej potędze jest dodatni.
jbeb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 50 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: jbeb »

A w tej nierówności \(\displaystyle{ x^3{}- 2x^2{} +18 \ge 9x}\) doszłam do postaci \(\displaystyle{ (x-3)(x+3)(x-2) \ge 0}\) i zaczynam od dołu...
mario54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 77 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: mario54 »

Jeśli zaczynasz wykres od prawej strony to na pewno od góry. Od dołu to może być z lewej inaczej jest błąd.
jbeb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 50 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: jbeb »

ok, dzięki
ODPOWIEDZ