parametr, pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 8 wrz 2010, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
parametr, pierwiastki
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ a}\) wielomian \(\displaystyle{ w(x) = 2x^{3}+(a-1)x^{2}-x}\) przyjmuje wartości przeciwne dla argumentów \(\displaystyle{ \sqrt[5]{7} i -\sqrt[5]{7}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 437
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Zamość
- Pomógł: 129 razy
parametr, pierwiastki
\(\displaystyle{ dla \ ulatwienia:\\
\sqrt[5]{7}=b\\
W(b)=-W(-b)\\
2b^3+(a-1)b^2-b=-(2(-b)^3+(a-1)(-b)^2+b)\\
2b^3+(a-1)b^2-b=2b^3-(a-1)(b)^2-b\\
2(a-1)b^2=0\\
b \neq 0 \ wiec:\ a=1}\)
mam nadzieje ze sie gdzieś głupio nie walnąłem
\sqrt[5]{7}=b\\
W(b)=-W(-b)\\
2b^3+(a-1)b^2-b=-(2(-b)^3+(a-1)(-b)^2+b)\\
2b^3+(a-1)b^2-b=2b^3-(a-1)(b)^2-b\\
2(a-1)b^2=0\\
b \neq 0 \ wiec:\ a=1}\)
mam nadzieje ze sie gdzieś głupio nie walnąłem
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 8 wrz 2010, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
parametr, pierwiastki
super zgadza się jeszcze odpowiedź -1 bo potęgowanie ale i tak super, brakowało mi pomysłu z podstawieniem za b, jak głupi wstawiałem ten pierwiastek
bardzo bardzo dziękuję
bardzo bardzo dziękuję